Miért forradalmasította a mesterséges intelligencia a gazdasági szektort 2021-ben?

A mesterséges intelligencia, és szerepe a gazdaságban

Annak ellenére, hogy nem kell még félnünk az emberiséget elpusztító, alakváltó robotok hadától, a mesterséges intelligencia szerepe sosem volt még ekkora hatással a mindennapokra.

A mesterséges intelligencia – röviden MI (vagy az angol rövidítéssel élve: AI – artificial intelligence) már az élet minden területére beszivárgott. Sokszor csak rejtve működik a háttérben, mint az algoritmusok, amely a vezető videómegosztó és streaming szolgáltatások esetében az ajánlásokat állítják össze a felhasználóknak, de akár egészen az előtérben is működhet, mint egyes cégek (vagy bizonyos esetben hírességek, politikusok) oldalán működő automatikus üzenetküldő és válaszadó szolgáltatások.

A vezető cégek mindegyike alkalmazza már ezt a technológiát valamely területen, aminek segítségével meglepően hatásos algoritmusok dolgozhatók ki.

Mesterséges intelligencia már a sportfogadásban is

Egyre több hír születik az MI alkalmazásáról a tőzsdepiaci folyamatok esetében is, hiszen az első pillantásra kiszámíthatatlannak tűnő folyamatok mögött jól felismerhető trendek vannak, amelyeket a megfelelő algoritmusokkal felismerve segíthetnek a helyes döntésben.

Ami szintén nem meglepő, hogy a fogadások körébe is lassan begyürkőzik ez a technológia. Ha az algoritmus rendelkezésére állnak adatok, például az adott csapatok teljesítménye, győzelmi rátája, pontossága stb., akkor javaslatokat tehet a meccs végeredményét, vagy akár az egyes játékosok teljesítményét illetően.

A kérdések közé tartozik az is, hogy vajon a klasszikus sportfogadások esetében lesz meghatározó ez a technológia, vagy pedig az egyre jobban feltörekvő e-sport eseményeit és kimeneteleit méri-e fel könnyebben az erre szakosodott algoritmus. Azt mindenesetre fontos megjegyezni, hogy az egyes fogadásra specializálódott oldalak, már korábban is hasonló algoritmusokkal dolgoztak a fogadási valószínűségek kidolgozása terén, és a technológia fejlődése miatt ezek a szorzók egyre pontosabbak lesznek, akár már az idei sport és e-sport események idején is, mint a futball Európa bajnokság, vagy a 2022-es, Kínában rendezett League of Legends világbajnokság.

Nehéz pontosan megmondani, hogy mikor és mennyire (ha egyáltalán elérik ezt a szintet valaha) lesznek olyan pontosak ezek az algoritmusok, hogy számottevő szereplővé váljanak a fogadások terén.

Vajon megfigyelnek minket?

Sok embert foglalkoztathat a gondolat a fenti sorok elolvasása után, vajon a legnagyobb tech-cégek (amelyek éllovasai az MI technológia fejlesztésének és alkalmazásának) megfigyelik-e az online vagy offline tevékenységünket, illetve milyen információkat továbbítanak rólunk, a felhasználókról. A 2019-es óriási botrány, ami a Huawei kínai telekommunikációs eszközöket gyártó vállalatot övezte, még mindig élénken él az emberekben. Ekkor a kanadai hatóságok vették őrizetbe az egyik Huawei alkalmazottat kémkedés vádjával, később pedig szintén letartóztatták az USA-ban Meng Van-Csóu-t, aki a Huwaei pénzügyi igazgatójaként dolgozott, és nem mellesleg a cég alapítójának lánya.

Az MI szerepe a jövő gazdaságában

Nem véletlen, hogy a világ vezető cégei és tech-cégei, mint a Google, az Apple, az Amazon vagy akár az újabban feltörekvő kínai óriás, a Tencent hatalmas forrásokat fektetnek az MI kutatásába és fejlesztésébe.

A felhasználók, és potenciális vásárlók szokásait, illetve keresési előzményeit megismerve és analizálva, ezek a cégek olyan információk birtokába juthatnak, amelyek segítenek a célzott reklámok kialakításában, és ezáltal hosszú távon a bevételeik jelentős növekedésében.

Senki nem tudhatja biztosan, mit hoz a jövő, ám egy valami egészen biztos: az emberiség rendkívül sokat profitálhat az MI által támogatott technikák és eljárások kiaknázásával.

Száz szónak is egy(pár) a vége

●       A mesterséges intelligencia fejlődése 2021-ben gyorsabb, mint valaha

●       A vezető tech-óriások mind az új technológia alkalmazói

●       Az MI alkalmazása már megjelent a tőzsdén és a sportfogadások esetében is

●       A tech-óriások körüli botrányok és adatgyűjtési kísérletek se kerüljék el a figyelmünket

●       Az MI mint a jövő gazdaságának formálója


Hasonló cikkek