Mihály és Szent László miatt veszett oda Ferdinánd

Egyelőre megbukott a váradi városvezetés azon terve, hogy a főtéren helyezzék el Ferdinánd román király szobrát, mert a magyarok Szent Lászlót is, a PSD-sek pedig csak Mihály vajdát szeretnék ott látni.

A nagyváradi önkormányzat vezetése Ferdinánd román király lovas szobrát akarja visszahelyezni arra a talapzatra, amelyen jelenleg Vitéz Mihály vajda szobra áll, és egy erről szóló határozattervezetet terjesztett a helyi tanács elé. A csütörtöki ülés napirendi ponti vitáján Ritli László Csongor, az RMDSZ-frakció vezetője jelezte: Nagyvárad multikulturális város, ahol igen jelentős magyar közösség él, ezért szükséges lenne, ha a város főterén a magyar közösséget szimbolizáló jel is lenne, ezért javasolta, hogy a tervezetbe iktassanak be egy cikkelyt, mely kimondja, hogy nem csak Ferdinánd király, hanem Szent László szobra is visszakerül a főtérre. Hozzátett, hogy Szent László király Nagyvárad alapítója volt, emellett az ortodox egyház által szentként tisztelt Piroska apja is volt, jelezve ezzel azt, hogy Szent László király alakjával a román közösség is azonosulni tudna. Ritli javasolta, hogy a szent magyar király szobrát a Fekete Sasa palota előtt lehetne elhelyezni.

Maradjon Mihály

Doina Bunea szociáldemokrata párti (PSD) helyi tanácsos a napirendi pont vitáján azt javasolta, hogy Vitéz Mihály vajda szobra maradjon a helyén. Ez utóbbi javaslatról érdemben nem folyt vita, hiszen többen is jelezték, hogy annak a szobornak az elköltöztetéséről már döntöttek a legutóbbi tanácsülésen. Ritli László Csongor javaslatával kapcsolatban a nemzeti liberális párti (PNL) Daniel Vulcu megjegyezte, hogy ez nem képezheti az előterjesztett napirendi pont tárgyát, erről az elképzelésről egy másik javaslat keretében, a jövőben kellene tárgyalni. Ennek kapcsán Ritli László Csongor megjegyezte, hogy az RMDSZ frakció már korábban is javasolta azt, hogy helyezzék vissza a Szent László szobrot a főtérre, de soha semmilyen jelét nem látta annak, hogy valóban számításba veszik ezt a lehetőséget. Mircea Malan alpolgármester kifejtette, hogy a Szent László tér felújítási terve már elkészült, azon már nem lehet módosításokat eszközölni. Rilti László javaslatát végül csak az RMDSZ frakció szavazta meg, négyen tartózkodtak, tizennégyen pedig ellene szavaztak. Viszont megbukott az eredeti előterjesztés is, mert tizennyolc szavazat kellett volna az elfogadásához, mivel azonban az RMDSZ és a PSD több tagja is ellene szavazott, így a terv csak tizenhat szavazatot kapott. Ezt követően Ritli László Csongor feltette a kérdést: miután megbukott az eredeti terv, nyitva maradt az a kérdés, hogy Szent László szobra is kerüljön vissza a főtérre? A teremben többen is igennel válaszoltak erre a kérdésre. A tanácsülés után Mircea Malan alpolgármester kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a közeljövőben valószínűleg újra napirendre tűzik a most elutasított tervezetet, viszont kitérő választ adott arra a kérdésünkre, hogy mi a véleménye Szent László szobrának visszahelyezéséről a főtérre, mondván, hogy nem mondhat véleményt mindaddig, amíg előbb szakemberek nem mondanak véleményt erről.

Egyszerű megoldás

Az ügy kapcsán az ülés végeztével több RMDSZ-es tanácsos is elmondta lapunknak azt, hogy a Szent László szobor visszahelyezése csupán akarat és politikai döntés kérdése. Sőt, Huszár István a tanácsülés utáni beszélgetésben Mircea Malan alpolgármesternek is elmondta azt, hogy ez nem érintené a főtér uniós pénzből történő felújítási tervét, hiszen elég lenne az uniós projektben nem elszámolható költségek közé besorolni a szobor-visszahelyezést. Hozzátette: nem az első eset lenne, hogy a város így járna el egy uniós projekttel kapcsolatban.

Forrás: erdon.ro


Hasonló cikkek