Miklósa Erika átvette nagyköveti megbízólevelét

Május 13-án kezdődik a Tisza-tó 50. születésnapjának ünnepségsorozata. A programokat a Tisza-tavi Turisztikai Kerekasztal tagjai ismertették a Lépcső Bisztróban tartott sajtótájékoztatón.

 

Idén 50 éves a Tisza-tó, ehhez kapcsolódva jubileumi hét lesz májusban. A jeles évforduló alkalmából Miklósa Erika operaénekes lett a Tisza-tó nagykövete, aki a kiskörei Hallépcsőnél található Lépcső Bisztróban rendezett sajtóeseményen át is vette  megbízólevelét.

 

Sajtótájékoztató (Fotó: Facebook/ Lépcső Bisztró Tisza-tó)

 

A Kiskörei Vízlépcsőt 1973. május 16-án adták át, innentől datálható a Tisza-tó létrejötte, születésnapját is ekkor tartják. 2023-ban a tó 50 éves évfordulója kapcsán színes programokat szerveznek. A május 13- 20. közötti kínálatban szerepel vízitúra, régészeti kiállítás, futóbajnokság, sárkányhajó verseny, kerékpáros tókerülő túra, emléktábla avatás és szakmai konferencia.

 

Nagyon készülnek

 

Május 13-án, szombaton kezdődik az egyhetes rendezvénysorozat. A szervezők Poroszlóra várnak mindenkit, és az ottani Fűzfa Kikötőből indulva egy kellemes Tisza-tavi vízitúrára invitálják az érdeklődőket.

Május 15-én szakvezetéssel egybekötött 1,5 órás túra startol szintén a poroszlói Fűzfa Kikötőből, míg Kiskörén a Tisza-tóhoz kapcsolódó kiállítás nyílik.

 

Kávézás a teraszon (Fotó:  Facebook/ Lépcső Bisztró Tisza-tó)

 

Tisza-tó 50 címmel szakmai konferenciára kerül sor Kiskörén május 16-án, ahol szó esik a Tisza-tó védelmi rendszerének rekonstrukciójáról. Az eseményen a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG)  megemlékezik a Kiskörei Vízlépcső 1973. május 16-án történt átadásáról is. A konferenciát követően a Kiskörei Szakaszmérnökség előtti parkban leleplezik az új emléktáblát, az avatáson közreműködik Miklósa Erika operaénekes, a Tisza-tó nagykövete.

Május 17-én, szerdán Tiszafüred kínál izgalmasnak ígérkező programokat. Az Albatrosz Kikötőből rajtol a Tisza-tó körüli Futóbajnokság, a Holt-Tisza Szabadstrand pedig a Tisza-tó Triatlon Sárkányhajó Versenynek ad otthont.

 

Debreczeni Ildikó fesztiváligazgató és Miklósa Erika operaénekes (Fotó: Facebook/ Lépcső Bisztró Tisza-tó)

 

A születésnapi hét zárórendezvényét május 20-án tartják Tiszafüreden: a jubileumi biciklis túra résztvevői a Kerékpáros Centrumtól indulnak, és oda is térnek majd vissza a nap végén.

Kísérő programként június 1-3. között lehetőség lesz körbe evezni a Tisza-tavat. A jubileumi év tiszteletére a Magyar Kajak-Kenu Szövetség háromnapos vízi kalandot szervez Tiszafüredről indulva, a túra során a részvevők megcsodálhatják a tó legszebb látnivalóit.

Bővebb információ a jubileumi hét programjairól itt található.

 

Egész évben több olyan esemény lesz, amely kapcsolódik a Tisza-tó 50. születésnapjához. Közülük kiemelkedik az idén 10 éves Tisza-tavi Fesztivál. Színes programkavalkáddal, koncertekkel, operagálával, kerékpáros és csónakos túrával, családi nappal, főzőversennyel, sporteseményekkel ünneplik majd a résztvevők a fesztivál 10. és a Tisza-tó 50. jubileumát július 28-29-30-án Tiszafüreden, valamint a tó körüli településeken.

 

 

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: Miklósa Erika átveszi nagyköveti megbízólevelét (Fotó: Facebook/ Lépcső Bisztró Tisza-tó)

Kövessen minket a Facebookon is!

 

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek