Milan Lučanský lemond tisztségéről

Felmentését kérte Milan Lučanský, Szlovákia országos rendőrfőkapitánya. Ezt kedden jelentette be a közösségi hálón. Augusztus 31-ével készül távozni. Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter elfogadta a kérelmet.

Lučanský azzal indokolta a döntését, hogy nem élvezi a belügyminisztérium jelenlegi vezetésének bizalmát, és a tárcavezető sem élvezi az övét. „Roman Mikulecet korrekt embernek tartom, de nem ismerem el őt mint belügyminisztert” – jelentette ki a leköszönő rendőrfőnök, hozzátéve: sok mindenben különbözik a véleményük, és máshogy képzelik el a rendőrség további működését is. „Nem akarok felelősséget vállalni azért, hogy a belügyminisztérium vezetése átpolitizálja a rendőrséget. Ez egy komoly visszalépés.” – hangsúlyozta Lučanský.

A leköszönő rendőrfőnök megjegyezte, hogy az utóbbi hónapokban a jogkörei megnyirbálása által is ellehetetlenítették a munkáját, mindez pedig a rendőrség működésére is kihatással volt. Információi szerint több kollégája is követni akarja a példáját, ő azonban azt szeretné, ha maradnának.

Arra a kérdésre, hogy be tervez-e lépni Peter Pellegrini új pártjába, azt válaszolta: „nem tudom, képes lennék-e azonosulni azzal, hogy aktívan belépek a politikába.”

Mikulec köszönetet mondott Lučanskýnak az elvégzett munkáért. „Bár Lučanský úrral sok kérdésben egyetértünk, több olyan témakör is van, melyek kapcsán eltér a véleményünk.” – közölte a tárcavezető. Bízik benne, hogy az új típusú koronavírus miatt kialakult helyzetre tekintettel konstruktívan együtt tudnak működni a maradék két hónapban.

Lučanský 2018. június 1-jén vette át Tibor Gašpar helyét a rendőrség élén. Ő a Szlovák Köztársaság 11. rendőrfőnöke.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek