Milanová közölte, hogyan segítenék a kultúrát, Rigó Konrád szerint viszont a járványt így nem sokan fogják túlélni

Az OĽaNO-s kulturális miniszter, Natália Milanová sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a kormány szerda reggeli ülésén jóváhagyta azt a törvénymódosítást, mely a kulturális minisztérium hatáskörébe tartozó támogatások kiosztását érinti, és amellyel a koronavírus-járvány hatását enyhítenék a kultúra és a kreatív ipar területén.

Milanová közlése szerint a felhívás nem projektekhez lesz kötve, ellenben egy kérdőívet és egy jegyzéket szeretnének felhasználni, mellyel a kultúra és a kreatív ipar szereplői élhetnek. Az elfogadott törvénymódosítás szerint a kulturális tárca a járvány következményeinek és a kultúra területén uralkodó rendkívüli állapotok hatásainak mérséklése céljából is nyújthat támogatást. A kormány jóváhagyta az ügyben a rövidített eljárást.

A miniszter sajtótájékoztatójára reagált Rigó Konrád (Híd), az előző kormány kulturális államtitkára, aki szerint “a kulturális tárca vezetése is átaludta a nyarat”. “A járványt így tényleg sokan nem fogják túlélni. A pályázati kiírás legkorábban november 16-án jelenik meg, ez pedig azt jelenti, hogy ebben az évben a kérvényezők már nem kapnak segítséget. Ez kész katasztrófa. Ilyen lassan és nyögvenyelősen még az ország legkisebb településén működő kultúrház sem működhet, nemhogy az állam egyik központi szerve” – fogalmazott.

Úgy véli, hogy ugyanakkor a kulturális és a kreatív ágazattal kapcsolatos társadalmi párbeszéd is távol áll a valóságtól. “Az érintettek közül többen vagy nem ismerik el, vagy nem akarják elismerni, hogy számos témában is a gazdasági tárcákhoz  kellene fordulniuk és tőlük követelni azt, ami jár nekik. A kulturális minisztérium biztosan egyszerűbb célpont, Milanovát ez sem menti fel a felelősség alól, hiszen a 11 millió eurón kívül, amely a támogatási alapokon keresztül jut a szektorba, hivatalba lépése óta semmi sem változott. Nem csoda, hiszen vízió nélkül, alapvető változásokat végrehajtani nagyon nehéz, sőt lehetetlen. Ha a tárcavezetőnek és a kormánynak erre sincs ötlete, rövid- és hosszú távú terve, átmenthetné a szomszédainknál már jól bevált mechanizmusokat.”

Rigó szerint válságidőszakban, amikor nem tudni, mikor kerülhet sor bármilyen kulturális akcióra, nem jó megoldás ösztöndíjakat és támogatásokat osztani. Ezt a problémát ilyenkor szociálpolitikai kérdésként kell kezelni. Ausztria is ezen az úton jár.

Forrás: TASR, parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek