Milliárdokat fizet ki a Nemzeti Filmalap

Két év alatt több mint duplájára emelkedett a Magyar Nemzeti Filmalap filmszakmai támogatási kerete. A társaság nemcsak kifizet, hanem bevételt is termel – írja a Világgazdaság.

Idén szeptemberig mintegy 3,4 milliárd forintot ítélt meg filmgyártásra a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a társaság. Ezt a pénzt összesen tizenhárom produkció között osztották el, amelyek többsége jövőre készül el. A konkrét kifizetések nagy szórást mutatnak, félmilliárd feletti és néhány tízmilliós összeget is találni a listán. A Havas Ágnes által vezetett MNF tavaly összesen 5,1 milliárd forintot fordított filmgyártásra, ebből ugyancsak tizenhárom produkciónak jutott. Két évvel korábban, 2016-ban 18 alkotás között oszlottak meg a támogatások.

A filmalapnál elmondták, hogy a filmgyártás közvetlen dotálása mellett számos filmszakmai tevékenységre is befogadnak pályázatokat. Egyebek mellett finanszíroznak forgatókönyv- és filmtervfejlesztéseket, filmes rendezvényeket, sőt a kész filmalkotások forgalmazását is.

Jó hír a magyar filmiparnak, hogy az MNF éves filmszakmai támogatási ke­rete 2016 óta megduplázódott. Akkor 3,9 milliárdot osztottak szét a pályázók között, ez idén már 8,45 milliárd forint. Tavaly valamivel ennél is magasabb összegből, 8,55 milliárd forintból finanszíroztak hazai filmeket.

A pénzt van kik között felosztani, idén októberig mintegy 200 pályázat érkezett be, tavaly egész évben csaknem 300, és 2016-ban is bőven 200 feletti jelentkezőt regisztráltak.

A benyújtott pályázatok zömükben forgatókönyv-fejlesztésre vonatkoznak. Ugyan a filmalap nonprofit szervezetként működik, ezzel együtt bevételt is termel. Az itthon eladott mozijegyekből, illetve a nemzetközi filmjogok értékesítéséből ugyanis a piaci szereplőkkel kötött szerződések értelmében részesedése van. Ezzel kapcsolatban az MNF azt közölte, hogy a külföldi értékesítés volumene éves szinten 250 millió forint körüli.

Forrás: vg.hu