Milliárdokat fizettünk külföldön bankkártyával

Az itthon végrehajtott vásárlási tranzakciókénál is jóval nagyobb ütemben növekszik a külföldi kártyás fizetések volumene – derül ki a jegybank adataiból. Az itthon kibocsátott bankkártyákkal több mint 350 milliárd forintot költöttek el külföldön a magyarok 2018 első hat hónapjában.

A Magyarországon kibocsátott bankkártyákkal 350,5 milliárd forintot költöttek el birtokosaik külföldön 2018 első hat hónapjában, ez 34,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank statisztikái szerint a vásárlási műveletek száma is figyelemre méltó mértékben emelkedett, a január és június közötti 31,2 millió tranzakció 42,8 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

Ezek szerint a külföldi kártyás aktivitás jóval gyorsabban nő az itthoninál, ahol az elmúlt negyedévek során rendre 20-25 százalékos növekedést regisztrált az MNB.

A hitelkártyákkal végrehajtott külföldi vásárlások összértéke 51,8 milliárd forintot ért el az első hat hónapban, ami az összes ottani kereskedői forgalom 14,8 százalékának felelt meg, és közel 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A külföldi hitelkártyás vásárlások száma valamivel meghaladta a 3,4 milliót hat hónap alatt, ez csaknem 43 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Mindez azt jelenti, hogy a hitelkártyás vásárlásoknál is fokozatosan csökken az egy tranzakcióra jutó összeg, tehát az elektronikus fizetés egyre többször felváltja a készpénzest kisebb összegeknél is.

A külföldi kártyahasználat intenzitásának gyors ütemű növekedése arra utal, hogy a magyar lakosság egyre jobban megbízik az elektronikus fizetési csatornákban. 

Forrás: vg.hu