Királyhelmec számára 1 millió euró kiesést jelentene a szlovák kormány intézkedése

Nem kevesebb, mint félmillió ember érdekeit képviseli az az önkormányzatokat tömörítő kezdeményezés, amelyet Varannó (Vranov nad Topľou/járási székhely) város vezetői indítottak.

A pénzügyminisztérium javaslataira reagálva májusban sztrájkkészültséget hirdetett meg Szlovákiai Városok és Falvak Társulása, vagyis a ZMOS. A szervezet akkor felszólította a települési önkormányzatokat, hogy ők is tegyék meg ezt a lépést, hogy ezzel reagáljanak a pénzügyminisztérium javaslataira, de arra is, ahogyan az állam hosszú ideje viszonyul az önkormányzatokhoz. A Bodrogközben nemrégiben még a királyhelmeci kórház megmaradásáért kellett kemény harcokat vívni a polgármestereknek.

Most újra egy sokakat érintő fenyegetéssel kell szembenézniük a településvezetőknek.

Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere arról tájékoztatott, hogy kész ismét kiállni a térségben élők érdekeiért. 2022. június 24-én Varannón tiltakozó akció lesz, mivel a szlovák kormány pénzügyi „mentőcsomagja“, amivel az egyre rosszabbodó válságot próbálja kezelni, az ország önkormányzatai számára végzetes következményekkel jár. „Egyértelmű, hogy az átgondolatlan és sokszor értelmezhetetlen intézkedéseknek az árát az állam az önkormányzatokkal szeretné megfizettetni. Azokkal az önkormányzatokkal, amelyek az elmúlt időszakban már erőn felül vállaltak feladatokat – megjegyzem, az állam helyett – a járványkezelésben, a tesztelésben, a háborús menekültek segítésében, stb. Mindeközben úgy kellene plusz költségeket vállalnunk, hogy jelenleg is forráshiánnyal küzdünk.”

Ha a kormány nyilvánosságra hozott elképzeléseit a gyakorlatban is meg kellene valósítani, az Királyhelmec esetében kb. 1 millió euró bevételkiesést, illetve plusz kiadást jelentene. Ez a település egész évi költségvetésének az egyharmada. Nem tudnák biztosítani az oktatási intézményeikben a fűtést, a világítást, nem tudnák működtetni a kulturális és sportlétesítményeiket, illetve még a legalapvetőbb szolgáltatások nyújtása is veszélybe kerülne.

Mint mondta, a bizonytalanság nagy aggodalommal tölti el a polgármestereket, akiknek már most több komoly problémára kell megoldást találniuk. Például arra, hogy miből fedezik a 2022-es költségvetésben meghatározott kiadásokat, hogy hogyan biztosítsák a jelen körülmények között a polgároknak nyújtott szolgáltatásokat azon a színvonalon, melyet azok megszoktak, vagy hogyan biztosítsák az általuk vezetett település fejlődését, ha az évek óta tervezett beruházások költségeihez az állam nem járul hozzá? Felmerülnek azonban egyéb kérdések is – például hogy hogyan valósítsanak meg pályázatokból új fejlesztéseket, ha az árakat a kivitelezők legfeljebb néhány hétig tudják garantálni, a pályázatok elbírálása pedig minimum egy évig tart? Egyelőre az sem világos számukra, hogyan nyújtsanak az önkormányzatok a polgároknak az állam helyett olyan szolgáltatásokat, melyekhez az állam nem biztosít elegendő vagy semmilyen pénzforrást? „Hasonló, nyugtalanító kérdések hosszú sora kényszerít minket, bodrogközi és Ung-vidék-i polgármestereket arra, hogy ismét hallassuk együtt a hangunkat és álljunk ki az érdekeink mellett, hiszen csak közös fellépéssel van esélyünk arra, hogy ne áldozatai, hanem alakítói legyünk a történéseknek” – zárta Pataky.

Forrás: bumm.sk

Fotó: wikipedia

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek