Milyen érzés 10km/h sebességgel csattanni?

A száguldás sok embert csábít – szeretjük az autó-, a motor-, a lóversenyeket, imádjuk érezni, ahogy süvít a szél a fülünk mellett. Az őrült iram alapvetően nem veszélyes, az azonban, ha nem tudsz időben megállni, az fáj – még ha csak 10 km/h-val mész, akkor is.

A sebességkorlátozásokat nem véletlenül találták ki – 200 km/h fölött tulajdonképpen még pont nem látod azt a félrehúzódott kamiont, amibe ha elkezdesz vészfékezni éppen belerohansz.

Hogy ne legyek annyira drámai, a cikk alapvetően egy igazán jó kezdeményezés beszámolójaként indult, ugyanis éppen a hétvégén zajlott a Suzuki ORFK – OBB Motoros Fesztivál Mogyoródon a Hungaroring-on, amelyre motorosként kötelezőnek vettem a részvételt. Mint ahogy sokan mások is! Az ingyenes pályahasználat rengeteg motorost csábított el a rendezvényre. A programok között többek között szerepelt gyerekeknek szóló bója kerülés, KRESZ tudásfrissítés, szimulációs gyakorlatok és vezetéstechnikai képzés is – persze a fő hangsúlyt magára a pályamotorozásra fektették.

A rendezvényen volt kiállítva az az alább is látható szerkezet is, ahol kipróbálhattuk, milyen érzés, ha 10 km/h-s sebességgel beleütközünk valamibe. A biztonsági övet első hallásra teljesen abszurdnak gondoltam, aztán mikor magam is beleültem a szerkezetbe, megértettem miért is volt rá szükség. Ha elszalasztom a viseletet, akkor állítom egy részem örökre a Hungaroring területén maradt volna – a két első fogam biztosan.

Természetesen fájni egyáltalán nem fájt a becsapódás, azonban erős rántást éreztem – a biztonsági öv tette a dolgát, aminek hiányában biztos, hogy lefejeltem volna az előttem lévő vasrudat.

Sokan kifogásokat keresnek a biztonsági öv használatára, hiszen mi van, ha beragad, mi van ha sokkal nagyobb balesetet okoz, ha bekapcsolod. Azonban ha szabályosan közlekedsz – kiváltképp városon belül – sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy mindinkább a hiánya fog kárt tenni benned.

Vélemény, hozzászólás?