Milyen fenyőt válasszunk karácsonyra?

Nordmann-fenyőből fogy a legtöbb az idei évben is Kecskeméten. Fontos információ, hogy már darab áron kaphatjuk meg őket, így nem kell azon aggódni hány centis fát választunk. 

Jávorka Endre hosszú évek óta kínálja a fenyőket Kecskeméten, a Széchenyivárosban, a Budai út mellett. Elmondta, hogy Nordmann-fenyők népszerűsége töretlen, folyamatosan nő, évről évre többen választják. Kínálatában szerepel magyar és dán Nordmannt egyaránt. Sokan kérdezik, mi a különbség közöttük. A dánnak más a levélzete, és korábban kivágják, mint a magyart. Ugyanakkor a dánok között vannak prémium minőségűek is, melyek igaz, hogy drágábbak, de sokkal mutatósabbak.

A Nordmann mellett némileg csökkent az ezüst és a luc iránti kereslet. A feketefenyőt viszont ugyanannyian keresik, mint eddig. A földlabdások iránt minden évben sokan érdeklődnek, az ezüstök és a Nordmannok egyaránt kedveltek. Az utóbbi években szembetűnő, hogy visszatérnek azon régi vásárlóim, akik korábban átváltottak műfenyőre. A világhálón azonban nagyon sok tanulmány, kutatás foglalkozik azzal, hogy a műfenyő gyártása, későbbi kidobása mennyire szennyezi a környezetet. Talán ennek hatására, de szép lassan visszatérnek a régi vevők, akik ismét élő fenyőt kérnek.

Ha igazán környezettudatosak szeretnénk lenni, ami nagyon fontos téma manapság, mindenképpen érdemes földlabdás fenyőfát venni. Ezzel nem csak a környezetünket óvjuk meg, de a kertünkben is jól mutat ha megfogja és évek múlva lesz egy szép fenyőfánk.

Az árak idén egy kicsit emelkedtek, de inkább csak a nagyobb méreteknél. Átlagosan elmondható, hogy a Nordmann métere 6000 forint, az ezüst- és a feketefenyőé 4500–5000 forint, míg a luc 4000 forint. A legtöbb vásárló egyébként az ezüstnél és a lucnál az 1,5–1,8 métereseket keresi, nagyobbat már kevesebben. Régen a 2–2,5 méteres ezüst és luc volt a legkeresettebb, ma már inkább ugyanannyi pénzért egy kisebb Nordmannt vesznek. A Nordmannból viszont a nagyokat is viszik, nemcsak a kicsiket és közepes méretűeket. A levágott ágakból készült csokrok 500 forintba kerülnek, ezeket asztal- vagy ajtó­dísznek készítik el, illetve a temetőkbe a sírokra helyezik.

forrás:baon.hu

Juhász Márta

Ha tetszett a tudósítás, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek