Milyen fontos szerepet tölt be a munkahelyen elhelyezett alkotás?

Takó Hajnalka

Mindannyian szeretnénk olyan környezetben élni és dolgozni, amelynek légköre inspirálóan hat mindennapjainkra. Az elmúlt pár évtizedben főként a technológia cégek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kellemes munkahelyi környezet megteremtésére, mivel jól megfigyelhetően a megfelelően kialakított környezet növeli a dolgozók elégedettségét és produktivitását.

A munkahelyeken elhelyezett műtárgyak nem csak esztétikai választást jelentenek. Nyugodtabb légkört teremtve csökkentik a dolgozókban felgyülemlő stressz mértékét, pozitív benyomást keltenek a potenciális kliensekben vagy újabb munkavállalókban mindemellett a céget is előnyösebb fényben tűntetik fel versenytársaival szemben.

A kanadai Canvaspop vászongyártó cég, a LinkedIn felhasználói között végzett kutatása szerint a dolgozóknak csupán 58%-nál lóg valamilyen alkotás a falon, 36% nincs tisztában cége értékeivel, továbbá 39% annak misszióját sem ismeri. Egy-egy jól megválasztott alkotás, vagy gyűjtemény pedig utalhat a cég történetére, kifejezve annak karakterét, vállalati kultúráját mind a munkavállalók mind a kliensek, partnerek felé. A recepción, tárgyalóteremben vagy a munkahely területén bárhol elhelyezett műtárgy tiszta, még is finoman fogalmazott üzenet a képviselt értékek, brand közvetítésében.

A műtárgyakat vásárló és gyűjteményt kialakító cégek a kultúraközvetítése mellett fontos támogatói, mecénás szerepeket töltenek be, segítve így a feltörekvő művészek lehetőségeit is.


Hasonló cikkek