Milyen szagokat árasztana egy festmény jelenete?

Szagold meg a művészetet

Mennyivel másképp hatnának ránk a műtárgyak, ha látvány mellé szagokat is érezhetnénk. Milyen lenne egy mező illata, ahol a frissen mosott lepedőket szárítják? Milyen szagot árasztana magából egy 400 éves amszterdami csatorna, amelynek vizébe mindenféle hulladékanyagot és mocskolt szórtak, és amelynek vizét szegényebb háziasszonyok használtak mosásra. A hágai Maurtshuis Múzuem egy izgalmas koncepcióban megvalósult kiállításba vonná be a nézők szemét és orrát. Szagold meg a művészetet: a színekben áramló illatok című kiállítás, a 17. századi Holland Köztársaság és Flandria világába repít vissza. 

A különböző tematikára osztott kiállítás a művészetben rejlő szagokat, művészettörténeti és általánosabb kulturális szempontból is megvizsgálja. A több mint 50 festmény, rajz, nyomat és tárgy sokkal többet mond el önmagáról, ha a szag, egészség és higiénia fogalma felöl is megközelítjük.

A 17. században a maitól teljesen eltérő személyes közhigiéni uralkodott. Különböző trükkökkel azonban akkor is semlegesíteni tudták a kellemetlen szagokat. A jómódú nők körében elterjedt szokás volt, hogy  pomandert hordjanak a nyakukban. A kis amulettszerű ékszer, amellet, hogy jól nézett, egy parfümmel átitatott anyagdarabkát is rejtett, amely a kellemetlen szagoktól, vagy fertőzésektől védte meg viselőjét. A 17. században úgy gondolták, hogy a rohadt és büdös szagok károsak az egészségre, ezért valamilyen a betegségeket taszító illattal kell elnyomni.

A kiállítási tematika a vallást is érinti. A szagok szerepe a kereszténységben a szertartások folyamán jelenik meg, amikor az istenség egy illatos füstben fedi fel önmagát. Egy másik téma a beltéri és kültéri szagok köré rendeződött. Például messzi tájak, istállók, szekrények virágcsendéletek illatát is érezhetjük. Az akkoriban fellendülő holland kereskedelem rengeteg új ízt és illatott szerzett be a tengerentúlról. Egy átlagos holland lakosnak azonban többnyire fogalma sem volt a kereskedelem sötét oldaláról, vagyis hogy a különleges áruk, kizsákmányolás, elnyomás és erőszak árán jutottak el az adott boltba.

A különböző szagokat a festmények, tárgyak elé kihelyezett  illatanyag adagolókon keresztül lehet kifújni. Habár a kiállítás a szagok köré hegyeződik ki, mégis elsősorban a festményekről szól. Mivel a kiállítás  jelenleg csak virtuálisan érhető el, hamarosan elérhetővé válnak kis illatdobozkák, amelyekkel az otthoni virtuális tárlatnézés élményét lehet egyedivé tenni.

 

Kultúra | Pannonhírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek