Minden esti vigilia a Mátyás templomban a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén

Egy méltatlanul kevéssé ismert orosz zeneszerző, Alexander Grecsanyinov művét adják elő a Nemzeti Filharmonikusok a Kolozsvári Magyar Opera karmesterének vezényletével.

Grecsanyinov az orosz ortodox egyházi zene megújítója. Keresni sem lehetne a március 9-i koncerthez jobb helyszínt a Mátyás templomnál.

Alexander Grecsanyinov (1864-1956) nevét alig ismerik. Kortársa volt a legnagyobb orosz zeneszerzőknek, Rimszkij-Korszakovtól tanult, de nem csatlakozott sem az Ötökhöz, sem Csajkovszkij követőihöz.

Zeneszerzőként az eredeti orosz és a francia impresszionista zene
összehangolására törekedett. Öt szimfóniát és sok más műfajú művet komponált, zenei stílusát konzervatívnak tartják. Már idős ember volt, amikor 1925-ben Párizsba költözött, de itt sem volt maradása és egy évtized múltán 1940-ben innen is tovább ment, New Yorkba.

A 20. század első évtizedeiben vezető szerepet játszott az orosz ortodox egyház zenéjének megújítását célzó törekvésekben. 1911-ben komponálta ebben a szellemben Nagyhét című, a cappella kórusművét, 1912-ben pedig a Vesperások sorozatát, „Minden esti vigilia” címmel.

A mintegy háromnegyed órás mű tonális zene, de szabadon kezeli a harmóniákat, a kórus alkalmazása helyenként valósággal szimfonikus. Méltatói rámutatnak, hogy a „kórus-hangszerelés” során Wagner iránti csodálata is megnyilvánul. A Nemzeti Énekkart Horváth József, a Kolozsvári Magyar Opera karmestere vezényli.

Grechaninov Vesperás, op. 59

Közreműködik:

·         Horváth József karmester

·         Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

 

 


Hasonló cikkek