Minden kormányhivatali épület megújult Pásztón

Nógrád megye három városában – Salgótarjánban, Szécsényben és Pásztón – összesen nyolc ingatlan energetikai megújítása valósult meg az elmúlt években, a beruházáscsomagra összesen 1 milliárd 318 millió forintot, javarészt pályázati támogatást fordított a Nógrád Megyei Kormányhivatal

A projektben immáron lezárult a Pásztói Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya épületének felújítása is – jelentette be a kormányhivatal vezetője. Szabó Sándor kormánymegbízott ismertette: az energiafelhasználás 40 százaléka az épületeken belül történik, így nem mindegy, hogy ezt hogyan és milyen körülmények között használjuk fel.

Erre szolgálnak a napjainkban már általánossá váló energiatakarékossági módszerek, melyek révén ráadásul a szén-dioxid kibocsátás is csökken – tette hozzá. Ezért szigeteltünk, cseréltünk nyílászárókat, ezért telepítettünk napelemes rendszereket ezen épületen is, hogy megtermeljük, illetve megspóroljuk az energiát – mondta.

Szabó Sándor a hétfői sajtótájékoztatón hozzátette: mindemellett az sem lebecsülendő, hogy a beruházások által öt Nógrád megyei vállalkozásnak tudtak ezzel munkát és pénzt adni, ami egyben a helyi gazdaság körforgását segítette.

Zsiga Tamás, a Pásztói Járási Hivatal vezetője arról beszélt, hogy a Nógrád Megyei Kormányhivatal jó gazda módjára bánik a rendelkezésére álló infrastruktúrával. Mint kiemelte: ezzel a beruházással immáron Pásztó minden kormányhivatali épülete megújulva fogadja az ügyfeleket.

A járási hivatal vezetője szerint szerencsés, ha együtt jár a külcsín és a belbecs, véleménye szerint ebben az esetben ez különösen igaz: nem csak szebb lett a környezet, ahová az ügyfeleik érkeznek és ahol kollégái dolgoznak, hanem technikailag is fejlődtek.

A beruházás során napelemrendszert is telepítettek az épületre

Farkas Attila, Pásztó polgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte: szinte nincs a városnak olyan pontja, ahol ne lenne egy felújítás, beruházás, kivitelezés. Ismertetése szerint a város a Mátra nyugati kapujaként kívánja pozícionálni magát.

Bár a megújult kormányhivatali épületek a pásztóiakat és a járás további településein élő polgárokat szolgálják, nem mindegy az sem, hogy az idelátogatókat milyen kép fogadja – fogalmazta meg a város polgármestere. Farkas Attila hangsúlyozta: a környezettudatosság, a 21. század kihívásainak való megfelelés, mint prioritás mellett az esztétikai megújulás is fontos és örömteli.

A Cserhát lakótelepi épület korszerűsítése a lámpatestek cseréjével indult, majd a tetőre napelemes energiatermelő rendszer került. Az épület kiegészítő fűtésének illetve hűtésének biztosításához hőszivattyús központi légkondicionáló rendszert telepítettek, emellett új, az épület megváltozott hőigényéhez illeszkedő kondenzációs kazánt is kapott az intézmény.

A nyílászárók nagy részét korszerűsítették, elkészült a teljes hőszigetelés, a homlokzatot pedig nemesvakolattal vonták be. Korábban szintén ebben a projektben újult meg a pásztói földhivatal, illetve az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztálynak otthont adó épület.

Fotók: Nógrád Megyei Kormányhivatal.


Lakatos Kati

Hírek szóban és írásban Nógyrád megyéből a PannonHírnök HazaiTükör rovatában. Küldetésem Gárdonyi után szabadon, Lámpás. A felnövő nemzedékek oktatása.

Hasonló cikkek