Minden nő nevében kikérte magának a “sofagate” incidenst Ursula von der Leyen

Méltatlannak tartja az ankarai „sofagate” incidenst Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke az Európai Tanács elnökével együtt április elején azért látogattak Ankarába, hogy találkozzanak Recep Tayyip Erdogan török elnökkel – annak érdekében, hogy javítsák a kapcsolatot Törökországgal.

A tárgyalóteremben – ahová a három vezető belépett – csak két szék volt kikészítve az uniós és a török zászló mellé. Erdogan elnök és Charles Michel helyet is foglaltak, miközben Ursula von der Leyen, akinek diplomáciai rangja megegyzik a két férfiével, állva maradt, majd a kanapéra tudott leülni.

Megbántottak, egyedül éreztem magam – nőként és európaiként. Mert ez nem az ülésrendről vagy protokollról szól, itt arról van szó, hogy kik vagyunk, és ez érinti azokat az értékeket, amelyeket az uniónk képvisel. Ez a szituáció rámutatott, milyen hosszú utat kell még megtennünk, mire a nőket egyenrangúként kezelik mindig és mindenhol

– Ursula von der Leyen –
az Európai Bizottság elnöke

Charles Michel bocsánatot kért

Charles Michel bocsánatot kért az incidensért, szerinte ugyanakkor, ha másképp reagált volna, az hátráltatta volna a diplomáciai erőfeszítéseiket.

Tudom, hogy a történekkel kapcsolatban sokan úgy gondolják, másképp kellett volna reagálnom. Ezt a kritikát természetesen hallom. Ott és akkor azonban – az utólagos belátás hiányában – úgy döntöttem, nem lépek, hogy ne okozzak politikai incidenst” – értékelte a helyzetet az Európai Tanács elnöke.

Protokollszakértők szerint az ankarai ültetési rend helyes volt.

A török protokoll 100 százalékban megfelel a nemzetközi mércének. Ez egy tipikus, delegációk közötti találkozás volt, ahol a vendég-delegáció vezetőjének járt a kiemelt hely, vagyis ő ült a vendéglátó jobbján” – mondta Thomas Sladko protokollszakértő.

“Szörnyű jel”

Ursula von der Leyen beszédében kiemelte még, hogy egy szörnyű jelzésnek tartja, hogy Törökország bejelentette: kilép a nőket és gyereket az erőszaktól védő Isztambuli Egyezményből. A bizottság elnöke szerint szükséges, hogy az EU nemzetközi szervezetként csatlakozzon az egyezményhez.

 

Világ tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek