Mindenki pontyot és harcsát akar

A karácsonyi szezon egyik legmeghatározóbb terméke a hal, a nagymértékű áremelkedések ellenére is. A kecskemétiek pontyot és harcsát vesznek legtöbben ebben az időszakban, senki nem szeretné hogy az ünnepi asztalról hiányozzon ez a két étel. 

Tóth Nóra, az Ezüstpikkely egyik tulajdonosa a BAON.HU-nak elmondta, hogy nagy tömegekre számítanak és már november végétől egészen december 24.-ig, reggel 7-től este 7-ig nagyon sok munkájuk van. A karácsonyi időszak előtt rengeteg vásárló érkezik és az előrendelések száma is megnő. Számtalan példa volt már arra, hogy zárás után kopogtattak az ajtajukon és egyetlen egy halat szerettek volna vásárolni. Jellemzően 2–3 kilogrammnyi halat vásárolnak, a néhány fős ünnepségekre azonban 1–1,5 kilogramm is elegendő.

A társadalomban kialakult egy kép a halas ételekről, és ehhez a családok többsége tartja magát. Jóformán évente egyszer látunk halászlét és harcsapaprikást, karácsonykor viszont épp ezek az elmaradhatatlan fogások, kiegészülve a sült és rántott hallal. Azonban a hal nagyon egészséges, nem csak karácsonykor lehet fogyasztani, hanem az év bármelyik napján.

A magyarok egy főre eső halfogyasztása továbbra is alacsony, az elmúlt években lassan, de biztosan nőtt. Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője korábban leszögezte, az éves fejenkénti 6,5 kilogramm átlagos halfogyasztás 40–45 százaléka jut a karácsonyi időszakra.

Ahogy minden más, a halak ára is emelkedett az elmúlt időszakban. Egy kiló pontyfilé akár 2800-3000 forint is lehet, míg a harcsa 4500-6500 forintig is felmehet. Az élő hal olcsóbb, ha pontyot veszünk megúszhatjuk 1300-1500 forintból kilóját, a harcsát viszont 3400-3500 körül vásárolhatjuk meg.

Bár a hal egyre gyakrabban része a diétás étrendnek is, úgy tűnik, a karácsony a legjobb ürügy arra, hogy az egész éves adagot bepótolja a család. Legyen az halászlé vagy harcsapaprikás, a hal jó szolgálatot tesz az ünnepi asztalnál, ráadásul még egészséges is. Amellett, hogy kevés koleszterint tartalmaz, nagy mennyiségben található benne többek között vas, kalcium, jód, foszfor és különböző vitaminok, valamint bővelkedik ómega-3 zsírsavakban, amelyek csökkentik a szívroham kockázatát.

 

Juhász Márta

 

Ha tetszett a tudósítás, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek