Mini-Schengen a Balkánon

Észak-Macedónia, Albánia és Szerbia közös nyilatkozatot írt alá az Európai Unió alapját képező négy szabadság – az emberek, áruk, a tőke és a szolgáltatások szabad mozgásáról.

Észak-Macedónia miniszterelnöke, Zoran Zaev szerint a nyilatkozat aláírása fontos politikai üzenetet hordoz. – A Balkán többé nem puskaporos hordó, minta tizenkilencedik században – mondta Zaev. – Ez már a huszonegyedik századi Balkán: egy régió, ahol béke és stabilitás uralkodik, amely teljesen elkötelezett sz európai integráció felgyorsítása és az állampolgárok életminőségének javítása mellett.

Észak Macedóniában a mini-Schengennek nevezett kezdeményezéstől elsősorban azt várják, hogy csökkentse a hosszú várakozási időt a határon. – Ha csak tíz százalékkal csökken a várakozási idő, az öt és fél százalékkal növelheti az országaink exportját – mondja az észak-macedón kereskedelmi kamara igazgatója.

Biljana Pejeva szerint a térség országainak nincs más választása, mint összefogni. Ha ebbe az irányba akarunk menni, és be akarunk lépni az Európai Unióba, össze kell fognunk és erősíteni kell a regionális integrációt. A kezdeményezés része ennek a folyamatnak. Szkopje minden olyan kezdeményezést üdvözöl, amely hozzájárul a berlini folyamathoz és felgyorsítja az európai integrációt. Észak-Macedónia ezért szeretné, ha a másik három balkáni ország – Koszovó, Montenegró és Bosznia-Hercegovina is része lehetne a kezdeményezésnek.

forrás: euronews


Hasonló cikkek