Miniszterelnöki álmok és a rideg valóság

Az ukrajnai átlagkeresetnek már 2030-ra el kell(!) érnie a lengyelországi vagy a szlovákiai közepes bérek szintjét – tette közzé saját Facebook oldalán Denisz Smihal minisztelnök. A Verhovna Rada elnökének helyettese viszont arról nyilatkozott, hogy az ukrajnaiak fele szegény.

Ukrajnában jelenleg az átlagfizetés 14 179 hrivnya (kb.425 euró). A kormányfő szerint utolérendő Szlovákiában valamivel kevesebb, Lengyelországban kevéssel több, mint 1100 euró.

Miközben a miniszterelnök álmodozik, a könyörtelen valóság az, hogy a múlt évi adatok szerint Ukrajnában a szegénységi szint alatt élők aránya elérte az 50 százalékot. Mintegy 19 millió polgár tekinthető szegénynek – jelentette ki nemzetközi elemzésekre hivatkozva Olena Kondratyuk, a parlament elnökének helyettese.

A vice-házelnök rámutatott: Ukrajna az ENSZ-ben arra kötelezte magát, hogy 2030-ig negyedére csökkenti a szegénységi szinten élők számát.

Az ENSZ felmérése szerint a koronavírus-járvány mintegy 9 millió ukrajnait taszított nincstelenségbe.

Kárpátalján az átlagbér több mint 3000 hrivnyával kevesebb az országosnál. Ezzel a megyék rangsorában az egyik sereghajtó.

 

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek