Minszki tárgyalás: Putyin mereven kitart álláspontja mellett

minszk_beketargyalas_121

Csütörtök reggel már több mint 12 órája tárgyalt Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök, hogy megpróbálja előmozdítani a kelet-ukrajnai válság rendezését.

A minszki tárgyalásokon részt vevő felek alá fognak írni egy 12-13 pontból álló dokumentumot, miután véget ér hosszú megbeszélésük – jelentették csütörtök reggel hírügynökségek egy meg nem nevezett diplomáciai forrásra hivatkozva. Csütörtök reggel már több mint 12 órája tárgyalt Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök.

Korábban az ukrán küldöttség kijelentette, hogy nem hagyja el a tárgyalóasztalt addig, amíg a tűzszünetről megállapodás nem születik. Más delegációk a hajnali órákban arról számoltak be, hogy a tárgyalások elakadtak. Ennek egyik oka a kiszivárogtatások szerint az, hogy Putyin mereven kitart álláspontja mellett.

A négy vezető azért találkozott a fehérorosz fővárosban, hogy megpróbálja előmozdítani a kelet-ukrajnai válság rendezését. Minszkben tartózkodik Olekszandr Zaharcsenko donyecki és Ihor Plotnickij luhanszki szakadárvezér is, hogy ha a csúcstalálkozón fegyverszüneti megállapodás születik, akkor nyomban alá is tudják írni azt.

Tűzszünet 48 órán belüli elérését tűzték ki a Minszkben befejeződött tárgyalásokon

Az ukrán válság rendezésével foglalkozó minszki csúcstalálkozón – a CNN hírtelevízió szerint – számos kérdésben sikerült megállapodásra jutni az állami vezetőknek. A Reuters azt írta, hogy a felek célkitűzése szerint 48 órán belül tűzszünet kívánnak elérni.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség azt írta csütörtök reggel, hogy a csaknem 13 órás tárgyalások után Vlagyimir Putyin orosz elnök elhagyta az üléstermet, és az állami vezetők által kidolgozott dokumentumot már átadták a két szakadár terület, a donyecki és a luhanszki köztársaságok vezetőinek, Olekszandr Zaharcsenkónak és Ihor Plotnickijnak.

Fotó: webnoviny.sk


Hasonló cikkek