Mintegy 200 alkalommal világították át Jaromír Čižnár főügyészt

Jaromír Čižnár főügyészt mintegy kétszáz alkalommal világították át hivatali ideje alatt a rendőrségi adatbázis alapján – tájékozatott a JOJ televízió. A hírt Andrea Predajňová, a főügyészség szóvivője is megerősítette.„A főügyésznek erre bizonyítéka is van, és nyomatékosan felszólítja a rendőrséget, indokolják meg az átvilágításokat. Čižnár abszurdnak tartja a dolgot, olyasminek, aminek egy jogállamban nem szabad megtörténnie. A kérdés csupán annyi, ki volt az, akinek útjában volt, és aki ilyen módon visszaélt hivatali hatáskörével.” – mondta Andrea Predajňová. Egyes értesülések szerint Čižnárt 2017 és 2018 között is megfigyelték.

Az üggyel a Pozsonyi Kerületi Ügyészség is foglalkozni fog, hamarosan büntetőeljárás indul és a lusztrációt a belügyminisztériumi felügyelőség is vizsgálni fogja.

A Joj televízió értesülései szerint Marian Kočner és Peter Tóth kommunikált Čižnár és Daniel Lipšic megfigyeléséről, Čižnárt „Obočiar“, Lipšicet „Gambino“ néven emlegették. Aznap, amikor a sajtó nyilvánosságra hozta, hogy Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát meggyilkolták, az újságírók helyett erre a két személyre összpontosítottak. A főügyészség szerint ennek oka az volt, hogy Čižnár nem Marian Kočner érdekeinek megfelelően járt el. A belügyminisztériumi felügyelőség vizsgálja az újságírók megfigyelésének ügyét, Ján Kuciak 2017-es megfigyelését is beleértve. A Joj TV tájékoztatása szerint a belügyminisztériumi vizsgálat arra is irányul, a törvény emberei is segítettek-e Čižnár megfigyelésében.

Forrás: bumm.sk, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek