Mínusz 15 fokban táncolt a balerina a befagyott tavon – kikötőépítés ellen tiltakozik

A környezetvédelem érdekében emelte fel szavát a balerina, a szentpétervári Mariinszkij Színház művésze, aki meg szeretné őrizni a hattyúk költőhelyét.

Ilmira Bagrautinova a befagyott Finn-öböl jegén táncolta el A hattyúk tava egy részletét –15 fokos hidegben, ezzel akart tiltakozni a 2024-re tervezett kikötő megépítése ellen.

balerina Finn-öböl
A Finn-öböl nyáron. Fotó: Pixabay

Néhány napja a művésznő interjút adott a BBC-nek, és elmondta, segélykiáltásnak szánta táncát, mivel hozzá is eljutott a hír, hogy a helyiek mennyire aggódnak az öböl élővilágáért, és petícióban követelik az építkezés leállítását.

A Finn-öböl sok ritka állatfajnak ad otthont, és nyáron hattyúk is fészkelnek ott, ez adta az ötletet a balerinának, hogy eredeti jelmezben eltáncolja Csajkovszkij klasszikusát, A hattyúk tavát a befagyott öböl jegén. Azóta rengeteg pozitív visszajelzést kapott videójával kapcsolatban, sokan dicsérték fáradozásait.

Csajkovszkij balettje most újabb sikert zsebelt be, ami azért is örömteli, mivel A hattyúk tava először, az 1877-es ősbemutatón megbukott. Sem az akkori moszkvai közönség, sem a kritikusok tetszését nem nyerte el. A darab később, Marius Petipa és Lev Ivanov 1895-ös koreográfiájában vált világhírűvé, és a legtöbb társulat ma is ennek alapján táncolja.

Magyarországon 1951-ben mutatták be Aszaf Messzerer koreográfiájával. A hattyúk tava sikertörténete – a kezdeti kudarc után – ma is tart, és Ilmira Bagrautinova most megmutatta, hogy még mindig vannak a műben kiaknázatlan lehetőségek.

Az orosz balerina jeges tánca itt tekinthető meg:

(Kiemelt kép forrása: BBC News/Youtube)

Kultúra | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek