Mire jó még a sütőpor a sütésen kívül?

Rengeteg olyan élelmiszer és egyéb hozzávaló lapulhat a hűtőben vagy a kamrában, amely nemcsak a reggelibe vagy vacsorába keverve állja meg a helyét: az ecet például vízkőoldóként ugyanolyan remek, mint salátaöntet-alapanyagként. A sütőpor is ezen multifunkciós anyagok közé tartozik: egyáltalán nem csak sütemények készítéséhez használhatjuk.

Fogkrém

Alkalmazhatjuk például fogkrém helyett: keverjünk össze egy fél teáskanálnyi sütőport hidrogénperoxiddal, mártsuk bele a fogkefét a pasztába, és súroljuk át a fogainkat.

Dugulásgátló

A kád, a mosdó vagy a mosogató eldugult lefolyóját is kitisztíthatjuk vele. Szórjunk a lefolyóba egy csészényi sütőport, majd öntsünk rá egy kis ecetet, hagyjuk pezsegni, majd pár óra múlva öblítsük le forró, aztán pedig hideg vízzel.

Testradír

A sütőporral leradírozhatjuk a bőrünkről az elhalt hámsejteket, és serkenthetjük annak megújulását. Keverjük össze egy kis mézzel vagy kókuszolajjal, és dörzsöljük be vele a bőrt; akár az arcunkat is.

Dezodor

A konyhai alapanyag izzadásgátlónak is megfelel: szerezzünk be erre a célra egy púderpamacsot, és azzal vigyük fel a hónaljunkra vagy akár a talpunkra is.

Bőrnyugtató

Ha megcsípett egy szúnyog, vagy megégettük a bőrünket a forró tepsivel, készítsünk kenhető masszát sütőporból és vízből, és vigyük fel az égő bőrfelületre, hogy csillapítsuk a viszketést.

Szagtalanító

Ha hagymaszagú lett a kezünk a főzés során, vizezzük be, szórjunk a markunkba egy kis sütőport, és dörzsöljük át vele. A hűtőből is kiűzhetjük a kellemetlen szagokat, ha teszünk bele egy kis tálkányi sütőport. A cipőnket szintén felfrissíthetjük ezzel a módszerrel: szórjunk bele sütőport éjszakára, majd reggel poroljuk ki.

Bőrápoló

Ha puha és selymes bőrt szeretnénk, adjunk egy csészényi sütőport a fürdővízhez. A kisbaba vizébe is tehetünk egy kicsit: így hamarabb elmúlnak a popsijáról a nedves pelenka okozta kiütések.

 

Nyitókép: Illusztráció


Hasonló cikkek