Miskolc igazodik a felnőttképzésben a cégek igényeihez

Veres Pál polgármester a képzőkkel egyeztetett a Foglalkoztatási Paktum kerekasztal-beszélgetésén, október 6-án.

Folytatódott a Miskolci Foglalkoztatási Paktum kerekasztal-beszélgetés sorozata. Miskolc polgármestere ezúttal a helyi felnőttképzési intézmények vezetőivel találkozott, és egy kötetlen beszélgetés formájában a résztvevők elmondták tapasztalataikat, problémáikat, ötleteiket. Az eszmecsere során igyekeztek mindenre közösen megtalálni a legjobb megoldást.

Veres Pál elmondta: fontos a városnak, hogy hatékonyan együttműködjenek a felnőttképzés szereplői, hiszen Miskolc iránt egyre több cég érdeklődik, és a betelepülő vállalatok számára meghatározó tényező a szakképzett munkaerő. A polgármester kifejtette, amikor a befektetők valamelyik település mellett döntenek, akár 1-2 év is eltelhet a tényleges indulásig. Közben előkészítik a terepet – munkaerőt toboroznak, próbálnak megfelelő képzettségű embereket találni –, tehát ekkor a helyi képzőknek már van lehetőségük oktatási kínálatukkal alkalmazkodni a nagy beruházó igényeihez. Naprakésznek kell lenni abban, kit tudnak a cégek megszólítani, hogy adott időre rendelkezésre álljon a szakképzett munkaerő.

A városvezető ígéretet tett rá, segíteni fogják a kereslet-kínálat egymásra találását. Nagyszerű megoldásnak tartja egy olyan adatbázis létrehozását, amelyben a képzők és képzési lehetőségeik szerepelnek. Kérte a jelenlévőket, hogy jutassák el képzéseiket a Paktum felé, így azok bekerülnek az adatbázisba, és mihelyt megjelenik egy vállalat részéről valamilyen igény, azonnal jelezni tudják, és arra az adatbázisban lévők reagálhatnak.

Veres Pál polgármester (k) a találkozón (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Komoly előrelépést jelent az adatbázis kialakítása, mivel a kerekasztal-beszélgetés résztvevői az információhiányt jelölték meg legfőbb problémaként. Pető Ágnes, a Miskolc Holding Zrt. Paktum egységvezetője elmondta:ha a helyi képzők, közvetítők jobban ismernék a betelepülni vágyók igényeit, akkor hatékonyabban tudnának segíteni.” Tapasztalata szerint a Miskolcra érkező cégek egy része, amikor felméri a piacot, munkaerő-közvetítőn keresztül keresi meg a felnőttképzőket.

Szőllősi Andrea, a 1st Line Consulting Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy sok vállalat még mindig Budapestről kér ajánlatot, mert nem tud az itteniekről. A találkozó leghatározottabb véleménye is tőle hangzott el:a helyieket helyi cégek képezzék!”

Piskóti István, a Mentorius Tudás- és Képzőközpont igazgatója a kereslet-kínálat összehangolását hangsúlyozta. 150 cég részvételével készítettek egy felmérést, amely azt mutatta: a meglévő cégek piaca széles, de új szakmák kellenek. Fontos az együttműködés a cégekkel, a holdinggal, a képzőkkel, szükség van egy közös stratégia kidolgozására, és adni kell egy kis versenyelőnyt a miskolciaknak az átképzés terén.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja, Kiss Gábor elmondta: a vállalatoknak különböző igényei vannak, a technológiai fejlődéssel párhuzamosan modernebb, bővebb tudást várnak el. Óriási kihívás a foglalkoztatók számára a hatékony munkaerő felkutatása, ráadásul egyre gyorsabban akarják megtalálni. Épp ezért novemberben a Széchenyi utca 103. szám alatt információs pontot nyitnak, ahol a miskolciak tájékoztatást kaphatnak a tanulási lehetőségekről.

– Amikor elkezdtük ezt a programsorozatot – mondta a polgármester –, aminek egyik része most a felnőttképző intézményekkel és cégekkel való találkozás, akkor mi magunk sem reméltük, hogy ekkora lesz az érdeklődés és ilyen hozama lesz, hiszen már tapasztaljuk az eredményt. Nagyon fontosak azok a fórumok, ahol az egyes ágazatok, területek szereplői leülhetnek egy asztalhoz, elmondhatják véleményüket, jó ötleteket hallhatnak, illetve bemutathatják egymásnak azt a lehetőségcsomagot, amivel ők rendelkeznek. Én most nagyon elégedett vagyok, mert egyértelműen megfogalmazódott az igény, ami az összes cég és intézmény részéről egyöntetű elvárás, hogy adatbázist hozzunk létre, amelyet egyrészt a leendő hallgatók, másrészt a vállalatok felé ki tudunk kínálni. Sok apró részletről szó volt még a mai napon, de talán ez a legfontosabb, valamint egy olyan módszertan kidolgozása az egyetemmel közösen, amely segíti a munkához jutást, a munkával pedig a megfelelő képzőt is biztosítja mind a cégek, mind az egyének számára – összegezte a találkozó eredményét Veres Pál.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek