Miskolc is részese a futó világbajnokságnak

24 ország csapatának részvételével rendezték meg a 20. Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokság sprint váltó versenyszámát Miskolc belvárosában. A Szent István téren lévő LED- falon lehetetett figyelemmel kísérni a versenyt, ami brit győzelemmel zárult.

 

Mivel a város sétálóutcáját is érintette a nemzetközi erőpróba, ezért a szervezők a villamosforgalmat leállították erre az időtartamra. Minden ország két női és két férfi sportolója által alkotott váltói mérték össze ügyességüket olyan formában, hogy a nők 3,5 km nehezített táv teljesítése után váltották férfi társukat, akire 4,1 km várt.

Az első részben a magyar (Weiler Virág – Budapesti Műszaki Egyetem), a finn és a brit futó szerepelt nagyon jól. Váltás után- a második emberek közül- a britek versenyzője magához ragadta a vezetést, mögötte a svájci, majd a norvég sportoló következett. A magyarok itt már a nyolcadik helyről váltottak: Tugyi Levente (Miskolci Egyetem) után a harmadik etap távját Bakó Áron (Budapesti Műszaki Egyetem) teljesítette, aki után Bertóti Regina (Semmelweis Egyetem) feladata volt a verseny befejező szakasza.

 

Nemzetek sportolói a Virágóránál, a Szent István téren PTV Fotó: Vona Ildikó
Nemzetek sportolói a Virágóránál (PTV Fotó: Vona Ildikó)

 

Brit győzelemmel zárult az erőpróba, az ezüstérmet a cseh, a bronzérmet a norvég csapatnak sikerült megszereznie. Magyarország a 11. helyen végzett. Finnország, Kanada, Japán, Kína és Spanyolország váltóját pedig pályatévesztés miatt kizárták a versenyből.

Az ünnepélyes eredményhirdetés során először a hétfői hosszú távú versenyszám nyertesei vehették át díjaikat Deák Csabától, a Szervező Bizottság elnökétől, a Miskolci Egyetem kancellárjától és Ola Kabergtől, a Nemzetközi Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (FISU) technikai delegátusától, majd Monspart Sarolta, felnőtt távfutó világbajnok és Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere adta át az érmeket a keddi sprint váltó dobogósainak.

A világbajnokság versenyprogramja Jávorkúton folytatódik tovább. Augusztus 3-án, szerdán 10.00 órától középtávú egyéni versenyre, míg augusztus 4-én, csütörtökön 10.00-tól váltóra kerül sor.

 

A Szent István téri LED-fal mutatja a verseny menetét PTV Fotó: Vona Ildikó
Kedden délután nemzetek találkoztak a Szent István téren, Miskolcon (PTV Fotó: Vona Ildikó)

Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek