Miskolc ünnepe – három napig szórakozott a város

Május 11-én minden évben nagyszabású rendezvényre kerül sor a borsodi megyeszékhelyen. 1909-ben Ferenc József ezen a napon hitelesítette Miskolc címeres kiváltságlevelét, ezt az eseményt ünneplik a helyiek dísz-közgyűléssel és szabadtéri programokkal.

Délelőtt a Miskolci Nemzeti Színházban ünnepi közgyűlést tartottak, ahol Kriza Ákos polgármester köszöntő szavai után összesen 39 városi elismerést adtak át a tudomány, a kultúra, a közélet, az oktatás, a gyógyítás és a sport területén azon személyeknek, akik munkájukkal sokat tettek Miskolcért.

 

A díjazottak

 

Idén Miskolc Város Díszpolgára kitüntető címben ketten (Dr. Sági Ilona nyugalmazott főorvos és Jónyer István asztaliteniszező világbajnok), Pro Urbe kitüntető címben négyen részesültek (Bíró Tibor CINE-MIS Nonprofit Kft., Dr. Juhász Hedvig Sanofi Aventis Zrt, Dr. Tantó Miklós szakgyógyszerész és Jóna István, a Szinvavölgyi Táncműhely alapítója). Nívódíjat kilencen kaptak a közösségért végzett kimagasló tevékenységükért.

„Az Év Civil Szervezete” a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete lett. Déryné színházi díjat Görög László színművész, Herman Ottó tudományos díjat Somorjai Lehel történész, Reményi Ede zenei díjat a Reményi Ede Kamarazenekar vehetett át. „Az év sportolója” lett Elek Ákos labdarúgó, Gercsák Szabina judós, a DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapata és a PannErgy MVLC Miskolci Vízilabda Club Nonprofit Kft.

 

Mazsorett-táncbemutató  (PTV Fotó: Vona Ildikó)

 

Délután látványos felvonulás indította a szabadtéri programokat. Az ünneplő tömeg a Centrum Áruháztól indulva a villamossínek mentén vonult a rendezvények fő helyszínére. A Szent István téren felállított színpadnál mazsorett-bemutatóval, zenés flashmobbal, ügyességi gyerekprogramokkal, Sky Fanatic-, Bikini-koncerttel várták a miskolciakat, és átadták a „Miskolc város bora” verseny elismeréseit is.

 

Bikini-koncert  (PTV Fotó: Vona Ildikó)

 

A városnapi események csütörtökön lezajlottak, ám pénteken és szombaton az Avasi Borangolás nevet viselő rendezvénnyel folytatódott a szórakozás. 35 borospince nyitotta ki kapuit a nagyközönség előtt, és koncertek is színesítették a 2 napos turisztikai programot.

 

Az Avasi Borangolás egyik helyszíne (PTV Fotó: Vona Ildikó)

Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek