Miskolc ünnepe – három napig szórakozott a város

Ünnepi közgyűlés  (Fotó: Mocsári László /minap.hu)

Május 11-én minden évben nagyszabású rendezvényre kerül sor a borsodi megyeszékhelyen. 1909-ben Ferenc József ezen a napon hitelesítette Miskolc címeres kiváltságlevelét, ezt az eseményt ünneplik a helyiek dísz-közgyűléssel és szabadtéri programokkal.

Felvonulás a Széchenyi utcán / PTV Fotó: Vona Ildikó

Délelőtt a Miskolci Nemzeti Színházban ünnepi közgyűlést tartottak, ahol Kriza Ákos polgármester köszöntő szavai után összesen 39 városi elismerést adtak át a tudomány, a kultúra, a közélet, az oktatás, a gyógyítás és a sport területén azon személyeknek, akik munkájukkal sokat tettek Miskolcért.

Idén Miskolc Város Díszpolgára kitüntető címben ketten (Dr. Sági Ilona nyugalmazott főorvos és Jónyer István asztaliteniszező világbajnok), Pro Urbe kitüntető címben négyen részesültek (Bíró Tibor CINE-MIS Nonprofit Kft., Dr. Juhász Hedvig Sanofi Aventis Zrt, Dr. Tantó Miklós szakgyógyszerész és Jóna István, a Szinvavölgyi Táncműhely alapítója). Nívódíjat kilencen kaptak a közösségért végzett kimagasló tevékenységükért. „Az Év Civil Szervezete” a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete lett. Déryné színházi díjat Görög László színművész, Herman Ottó tudományos díjat Somorjai Lehel történész, Reményi Ede zenei díjat a Reményi Ede Kamarazenekar vehetett át. „Az év sportolója” lett Elek Ákos labdarúgó, Gercsák Szabina judós, a DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapata és a PannErgy MVLC Miskolci Vízilabda Club Nonprofit Kft.

Mazsorett-táncbemutató / PTV Fotó: Vona Ildikó

Délután látványos felvonulás indította a szabadtéri programokat. Az ünneplő tömeg a Centrum Áruháztól indulva a villamossínek mentén vonult a rendezvények fő helyszínére. A Szent István téren felállított színpadnál mazsorett-bemutatóval, zenés flashmobbal, ügyességi gyerekprogramokkal, Sky Fanatic-, Bikini-koncerttel várták a miskolciakat, és átadták a „Miskolc város bora” verseny elismeréseit is.

Bikini-koncert  / PTV Fotó: Vona Ildikó

A városnapi események csütörtökön lezajlottak, ám pénteken és szombaton az Avasi Borangolás nevet viselő rendezvénnyel folytatódott a szórakozás. 35 borospince nyitotta ki kapuit a nagyközönség előtt, és koncertek is színesítették a 2 napos turisztikai programot.

Az Avasi Borangolás egyik helyszíne / PTV Fotó: Vona Ildikó

Vélemény, hozzászólás?