Miskolc városa ünnepelt

1909-ben I. Ferenc József osztrák császár és magyar király május 11-én hitelesítette Miskolc címeres kiváltságlevelét, ezért 1992 óta ezen a napon ünneplik a település lakói a város napját.

 

Koszorúzással kezdődött idén a program: Miskolc egykori polgármesterei és kiemelkedő személyiségei sírjánál tartottak megemlékezést a Deszka, Mindszenti és az Avasi református temetőben, majd az ünnepi díszközgyűlés következett a Miskolci Nemzeti Színházban. Kriza Ákos polgármester köszöntő szavai után 37 díjat adtak át, elismerve a közélet, művészet, oktatás, egészségügy, sport, gazdaság területén kiemelkedő munkát végző miskolciakat és a városhoz kötődő személyeket.

 

Mazsorettek felvonulása a Fő utcán PTV Fotó: Vona Ildikó
Mazsorettek felvonulása a Fő utcán (PTV Fotó: Vona Ildikó)

 

Két új díszpolgára lett a borsodi megyeszékhelynek: Dr. Kocziszky György egyetemi tanár és Szilágyi István, az MVK Zrt. nyugalmazott igazgatója. Pro Urbe elismerést kapott többek közt Koós János énekes, aki zenei pályája indító és meghatározó városaként emlékszik Miskolcra. Gálffy Ignác életmű-díjat vehetett át Vojcsik Ferenc autóversenyző, Kondor Béla képzőművészeti díjat Raffai Kinga festőművész, Déryné színházi díjat Szabó Máté rendező.

Nívódíjban részesült Hidvégi Attila, a Miskolci Öttusa Szakosztály vezetője, Jobbágy Bertalan református lelkipásztor, Kalán István birkózó, a 25 éves Mandorla Közművelődési Egyesület, a Miskolci Mazsorett Együttes, Molnár Péter szerkesztő-riporter, továbbá Szűcs József Lászlóné és Takács Andrea, akik a szociális szférában tevékenykednek.

Egésznap ingyenes koncertek és programok várták az ünneplőket. Volt népművészeti kirakodó vásár, mesterség-bemutató, játszóház a gyerekeknek, a Herman Ottó Múzeum papszeri épületében Fülöp Kristóf tartott előadást a késő bronzkorról, a Miskolci Galéria Rákóczi-házában pedig az „Ötórai tea” beszélgetés alkalmával Orosz István és Keresztes Dóra grafikusművészekkel, animációsfilm-rendezőkkel találkozhatott a közönség.

 

Karthago-koncert a város napján PTV Fotó: Vona Ildikó
Karthago-koncert a város napján (PTV Fotó: Vona Ildikó)

 

Az utcai rendezvények az Egressy Béni Fúvószenekar koncertjével kezdődtek, majd mazsorettfelvonulással folytatódtak, aztán Hetvenkedő János történetét láthatták a nézők a Magyar Népmese Színház előadásában. Az átépített Szent István téren három koncertre került sor az este folyamán: fellépett a Kiss Kata Zenekar, a 25 éves Bíborszél, végül a Karthago együttes zárta az ünnepi programsorozatot.

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: Város napi kitüntetettek és ünnepi közgyűlés a Miskolci Nemzeti Színházban (Fotó: MTI)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek