Miskolci cipészmesteré a világ legjobb cipője

Wiesbadenben rendezték meg a Kézműves Cipőkészítők Európai Bajnokságát, amin hagyományos kézműves technológiával előállított lábbelikkel lehetett részt venni.

Kovács Attila miskolci cipészmester óriási sikert aratott: a kiosztásra került hat aranyéremből hármat elhozott, és az ő munkája kapta meg „A világ legjobb cipője” címet.

Háromévente kerül megrendezésre Németországban ez a verseny. Alapvető követelmény, hogy a mester a munkákat saját kezűleg készítse el, amiket aztán nemzetközi szakmai zsűri minősít, esztétikai és szakmai szempontok alapján. Értékelik az alapötletet, a megvalósítás sikerességét, a minőséget, az összképet, illetve, hogy adott-e valamilyen újdonságot a szakma számára.

Kovács Attila harmadik generációs cipész, aki már 2013-ban is eredményesen szerepelt a nemzetközi megmérettetésen: akkor három arany-, egy bronzérmet és két különdíjat sikerült nyernie. Idén négy pár cipővel nevezett be a versenyre, és az egyiken utalás is található a magyarságra: fő díszítő elemként a Szent koronás címer került a talpára. Ez az aranyérmes alkotás egy kézzel festett férfi félcipő, ami egy darab, síkfelületű borjúbőrből készült, a felső részén pedig sehol sincs varrás.

 

Kovács Attila aranyérmes, különdíjas, "A világ legjobb cipője" címet elnyert alkotása Fotó: MTI
Kovács Attila aranyérmes, különdíjas, “A világ legjobb cipője” címet elnyert alkotása (Fotó: MTI)

 

Szintén aranyérmes lett az a vörösbor színű férfi bokacsizma, ami a legnagyobb édesvízi halfaj, a Pirarucu bőréből készült, valamint egy borjúbőrből készített vörös-barna színátmenetes, női bokacipő, melynek felsőrésze levél formájú részekből van összevarrva, és a talpán faragott levélminta található.

Ezüstéremmel jutalmazta a zsűri azt a kézzel festett, barna, magassarkú női szandált, melynek felsőrésze négyszálas fűzéssel van eldolgozva. A sarkát diófából és csontból faragta ki a mester, a rajta lévő mintát pedig égetéssel készítette. A lábbeli érdekessége, hogy szarvasagancsból készült gomb is található rajta.

Gratulálunk!

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: Kovács Attila és a díj (kép forrása: attilacipo.hu)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek