Miskolci Zenepalota: Gombás Ferenc csellóművészre emlékeztek

Idén lenne 100 éves Gombás Ferenc gordonkaművész, zenetanár, aki fontos szerepet játszott Miskolc zenei életének formálásában, fellendítésében. 1950 és 1988 között tanított a borsodi megyeszékhelyen; a Zenepalotában vasárnap koncerttel, teremavatóval és könyvbemutatóval emlékeztek – ahogy a diákok nevezték- „Gomba tanár úrra”.

PTV Fotó: Vona Ildikó
PTV Fotó: Vona Ildikó

Ő hozta létre az ország első csellózenekarát, valamint a regionális gordonkás találkozót, alapító tagja a Miskolci Szimfonikus Zenekarnak és szólistaként is gyakran fellépett. Aktívan közreműködött a kamarazenei hangversenysorozatok kialakításában, egyik ilyen legismertebb a Collegium Musicum. Fontos volt számára a külföldi művészkapcsolatok ápolása, levelezett például Pablo Casalsszal.

PTV Fotó: Vona Ildikó
PTV Fotó: Vona Ildikó

A tanterem, ahol egykor tanított a Zenepalotában, ma is létezik. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola csellóterme mostantól Gombás Ferenc nevét viseli, sőt az általa létrehozott gordonkás találkozó szintén. Flach Antal csembalóművész, az emlékműsor főszervezője elmondta: a most elkészült könyv kollégái visszaemlékezései alapján született. Sok érdekes történet, fotó található benne, és egy CD-melléklet is tartozik hozzá, amin hallható a művésztanár játéka, egy rádióriport 1962-ből, valamint zeneszerzői tevékenységének egyik darabja, a Duhaj nóta.

PTV Fotó: Vona Ildikó
PTV Fotó: Vona Ildikó

Az emlékkoncerten Couperin, Beethoven, Rossini, Rahmanyinov, Bartók, Casals és Gombás Ferenc műveit egykori kollégái és növendékeik játszották.


Hasonló cikkek