Miskolcon látható a Trianon-vándorkiállítás

Megérkezett a Trianon 100 – Összetartoztunk, összetartozunk című tárlat, és két héten át megtekinthető a Hősök terén.

Trianon-vándorkiállítás nyílt szerdán Miskolcon. Az országjáró installáció 2022 szeptemberéig összesen tizennyolc hazai városban lesz látható. Miskolcra Egerből érkezett, tizenhatodik helyszínként.

A Szent Korona méretarányos mása (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A tárlatot Veres Pál, Miskolc polgármestere, valamint Farkas Sebestyén, a Terror Háza Múzeum történésze nyitotta meg. Négy nagy, teljesen átalakított és berendezett konténerben, a békediktátum aláírásához vezető utat és a következményeket mutatja be a Trianon 100 kiállítás, tematikus egységekre bontva, sok forrás bevonásával, a kort megidéző környezetben.

Ismerkedés a történelemmel ( Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A magyar kormány a trianoni békediktátum centenáriuma alkalmából a 2020-as esztendőt a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánította, melyhez kapcsolódóan a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány több programot szervezett. Ilyen a Trianon 100 vándorkiállítás is, mely bejárja az országot, hogy bemutassa Magyarország történelmének egyik legmeghatározóbb traumáját.

Múlt és jelen (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Bár a Trianon-centenáriumhoz kapcsolódó megemlékezéseket korlátozta a világjárvány megjelenése, a vándorkiállításnak végül sikerült útra kelnie. Az érdeklődők számára a korabeli fényképek mellett, számítógépes technológiák is garantálják a múzeumi élményt. A diákok tetszését  elnyerte az interaktív program, a tér közepén felállított Szent Korona – ami az eredeti méretarányosan nagyított mása – pedig különleges látnivalót kínál.

Miskolcon a vándorkiállítás június 21-éig tekinthető meg a Hősök terén.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek