Miskolcra érkezett a Makovecz Imre-kiállítás

Az „Ég és föld közötti építészet” című vándorkiállítás a Kossuth-díjas építész alkotásaiból lett összeállítva, és Makó után kedd óta látható Miskolcon.

Noha sok szállal kötődött Borsodhoz és a megyeszékhelyhez, nincs Miskolcon olyan épület, amelyet Makovecz Imre tervezett. Borsodban főként Sárospatakon dolgozott, alkotásai közül a legismertebbek a pataki művelődési ház és az Árpád Vezér Gimnázium. Rendszeresen megfordult azonban Miskolcon. Mivel vonattal járt, és Patakról hazafelé nem érte el a Budapestre induló utolsó szerelvényt, így mindig Miskolcon aludt. Olyankor tudott találkozni a helyi építészkollégáival, és nagy szakmai beszélgetésekre került sor.

Makovecz Imre (1935-2011) a magyar organikus építészet mestere volt, aki példaképének Kós Károlyt tekintette. Munkássága során közel ötszáz épületet tervezett, és körülbelül a fele meg is épült ezeknek. Jellegzetes stílusban készült alkotásai közül talán legismertebbek a makói Hagymaház, a csíksomlyói Hármashalom oltár, az egri uszoda, de világhírűvé vált Sevillában a magyar pavilon is, amit az 1992-es Expóra tervezett.

A makói fürdő belseje (MTI-fotó: Rosta Tibor)

Miskolcon 2016-ban “Imre álma” címmel negyven grafikája volt látható a Városháza aulájában, szintén egy nagyszabású kiállítássorozat részeként. Munkásságával kapcsolatban akkor a rendezvényt megnyitó Gubcsi Lajos, a Magyar Művészetért Díj Kuratóriumának elnöke úgy fogalmazott: „Egyszerre volt építész és művész is”.

Most az „Ég és föld közötti építészet” című vándorkiállítás részeként kedden két tárlat nyílt meg (Makovecz – Templomok, valamint Makovecz – Közösségi Házak címmel), továbbá lelepleztek egy Makovecz oszlop-installációt. Sáros László Ybl-díjas építész, Makovecz-tanítvány előadást tartott, illetve egy kerekasztal beszélgetésre is sor került (Bodonyi Csaba, Golda János, Rostás László, Rudolf Mihály, Sáros László György, Szőke László, Viszlai József) építészek részvételével.

Makovecz-oszlop a miskolci Városháza mellett (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A Makovecz – Templomok című kiállítás a Miskolci Akadémiai Bizottság (MAB) székházában, míg a Makovecz – Közösségi Házak tárlat a Kós-házban nyílt meg. A Makovecz oszlopot a Városház téren láthatják az érdeklődők.

A 2021-ben útnak indult tárlat a Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány szervezésében jött létre. Miskolcon augusztus 29-ig tekinthető meg, innen Nyíregyházára megy tovább.

(Kiemelt kép: Vona Ildikó fotója/ PannonHírnök)

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek