Miskolcra várják a rovásírás szerelmeseit

A Miskolci Galéria Rákóczi házában tekinthető meg az a kiállítás, amely arról a közösségről mesél, melynek érdeklődési körében az ősi magyar rovásírás kiemelt szerepet játszott a két világháború közti időszakban. Július 11-én, szerdán 16 órától Sólyom Ferenc rovásírás-kutató tart tárlatvezetést, és oszt meg rengeteg érdekességet a látogatókkal.

Települések térképe a  Kárpát-medencében, ahol rovásírásos emlékek vannak

Mokry Mészáros Dezső (1881–1970) hagyatékából, alkotásaiból nyílt kiállítás már eddig is sok érdeklődőt vonzott a múzeumba. A művész erőteljesen kötődött Miskolchoz. Munkásságában 1930-tól kezdve fontos szerepet játszott a székely-magyar rovásírás, ő ugyanis arra építve szerette volna megteremteni a nemzeti képző- és iparművészeti stílust. A kiállítás központi műtárgya Mokry sötétbarna íróasztala, amit élete végéig használt, ám a rajta lévő díszítéseket még rovásíró tevékenysége kezdetén készítette.

Sólyom Ferenc rovásírás-kutató (jobbra) és a tárlat látogatói

A bemutató anyaga múzeumi közgyűjteményekből, magántulajdonban lévő tárgyakból lett összeállítva, és kiemelt jelentőségét az adja, hogy ez az első, magyar múzeumban létre hozott rováskiállítás. Főleg a miskolci kör tevékenységére fókuszál, de azon személyek eredményeit is bemutatja, akikkel az itteniek közvetlen kapcsolatot ápoltak.

Rovásírással készült dokumentumok

Debrecenből Boromisza Tibor és Medgyessy Ferenc nevét kell megemlíteni, míg a miskolciak közül Mokry Mészáros Dezső mellett Verpeléti Kiss Dezső, Marjalaki Kiss Lajos, Szeghalmy Bálint és Leszih Andor rovásírással díszített használati tárgyai, dokumentumai, képzőművészeti alkotásai tekinthetők meg a tárlaton, ami 2018. szeptember 30-ig látogatható.

(Fotó: Vona Ildikó/ PTV)