Mit ne együnk nyáron

A meleg évszakban legtöbben „jó barátságban vagyunk” a hűtőszekrénnyel, hiszen ez a konyhai berendezés garantálja, hogy ételeink-italaink a kánikula ellenére is frissek maradnak. Ám nyáron még így is sokkal többen szenvedünk hasmenésben, emésztési zavarokban. Óvakodjunk bizonyos ételektől!

Az elővigyázatosság különösen indokolt, ha étteremben, netán utcán vásárolunk ételt, vagy olyan helyen fogyasztjuk, ahol nem láthatjuk, hogyan és mennyire friss áruból készül. A kártékony baktériumok hőségben sokkal hamarább szaporodnak. Tapasztalatból tudjuk, hogy kánikulában a délre megfőzött húsleves estére akár már meg is romolhat, ha elfelejtettük hűtőbe rakni. Hát még a nyers ételek!

A legtöbb ember szinte ösztönösen kerüli hőségben a majonézes saláták, a tejfölös és tejszínes ételek fogyasztását. Ezzel azonban még korántsem merül ki az ilyenkor különösen veszélyes ételek tárháza.

Mi tagadás, tengerparti üdülésekkor nagy a kísértés, hogy osztrigát együnk. Ezt pedig, ugyebár, nyersen fogyasztják. Mivel nem tudhatjuk, hogy mikor halászták ki őket a tengerből, inkább ne kóstoljuk meg. Intő jel lehet az is, hogy az utóbbi években emelkedett azok száma, akik nyers tengeri kagylók fogyasztása után betegedtek meg. Állítólag ezért a tengerek felmelegedése a „felelős”. Meleg környezetben a kórokozók is gyorsabban szaporodnak.

Ugye, ismerős a kép? Bemegyünk a szupermarketbe, ahol szeletelt gyümölccsel, zöldséggel kínálnak bennünket. Bármilyen nagy is a csábítás, inkább mondjunk le a kóstolásról. Nem tudhatjuk, mennyi ideje fonnyadozik a tálcán a nekünk kínált nassolnivaló. Mint ahogy azt sem, hol és milyen késsel hámozták, szeletelték a gyümölcsöt. Még veszélyesebb, ha idegen, egzotikus országban az utcán veszünk gyümölcsöt.

A csíráztatott magok és csírák eleve egészségesnek hatnak, hiszen tele vannak tápanyagokkal. Viszont nyáron könnyen veszélyforrássá válhatnak. A legtöbb szalmonelláért, E.coli baktériumfertőzésért pont ezek az ártatlannak tűnő magvak „felelősek”. Az ok: a csíráztatáshoz meleg vízbe rakják őket, ami kedvez a baktériumok szaporodásának. Ezért, ha netalántán olyan zöldségsalátát raknak elénk valamelyik étteremben, amiben csírák is vannak, inkább hagyjuk ki.

A húsimádók számára a nyár a lemondások ideje lehet. Főleg, ha valami jó kis véres steak-re vágynak. A nyers hús bizony kockázatos. Amit tehetnek, az az, hogy megkérik a szakácsot, hogy ezúttal alaposabban süsse át a steak-et. A húsnak legalább 160 fokra van szüksége ahhoz, hogy a kórokozók elpusztuljanak benne. Nagy melegben otthon is vigyázzunk arra, hogy a hús a hűtőből csak közvetlenül a felhasználás előtt kerüljön ki.

Őszintén szólva, kánikulában kevés embernek támad kedve arra, hogy nyers tojást fogyasszon. De vigyázat, ez még nem jelenti azt, hogy bizonyos élelmiszerekbe nem található meg! Fagylaltokban már nem nagyon, de alkoholos koktélokban, majonézekben bizony még előfordulhat. Az sem baj, ha nyáron elővigyázatosságból inkább lemondunk a tojásos körözöttekről is, még ha főtt tojás is kerül beléjük. Az ördög nem alszik!

Az utóbbi időkben nagy divat a lehető legfrissebb italok fogyasztásának. A frissen facsart narancsléként kínált ital viszont könnyen lehet, hogy nem is olyan friss, és már órákat állt valahol az asztalon. Csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy kórokozómentes üdítőitalt fogyasztunk, ha az pasztőrözött, vagy otthon, a saját konyhánkban készítjük el.

(vida)

Megjelent a Szabad Újság július 27-i számában.


Hasonló cikkek