Mit nézel? − Zöld könyv: (nem) útmutató az élethez

Heti film és sorozat ajánló, mely a streaming szolgáltatók kínálatából válogat.

A 2018-ban bemutatott Zöld Könyv egy megtörtént eseményeken alapuló életrajzi-komédia, Viggo Mortensen és Mahershala Ali főszereplésével. A történet az 1960-as évek elején játszódik az Egyesült Államokban, egyik fő karaktere, Tony Vallelonga (Mortensen) kidobó emberként dolgozik egy éjszakai bárban, majd a hely bezárása után kénytelen elvállalni, hogy sofőrjének szegődjön az afro-amerikai Doctor Don Shirley-nek (Mahershala Ali), a híres komolyzenei zongoristának délre vezető koncertútja alatt. Habár Tony eleinte vonakodik igent mondani az állásra, mert nem igazán kedveli a feketéket, végül nem marad más választása, ha nem akarja, hogy éhezzen a családja.

Bár a film egészen komoly témákkal foglakozik, legfőképpen a rasszizmussal, kellőképpen képes adagolni a drámát és humort. A drámai szálat főleg Shirley szállítja, hiszen ő a fő célpontja a filmben bemutatott rasszizmusnak: nem használhatja ugyanazt a mosdót, mint a szálloda vendégei, ahol koncertet ad, sőt, nem ehet ugyanabban az étteremben, ahol ironikus módon a vendégek arra várnak, hogy zongorázzon. A címben szereplő zöld könyv valóban létezett, csakhogy, tévesen, nem az élethez volt útmutató, hanem az Amerikában élő feketéknek segített megtalálni azokat a nyilvános helyeket, ahol megszállhattak vagy kiszolgálták őket. Doctor Shirley egy igazi számkivetett, nem csak a fehérek utasítják el, annak ellenére, hogy szívesen hallgatják, ahogy a zongorán játszik, de a feketék közé sem tartozik igazán, mert a zenélés által felépített életszínvonala merőben eltérő a sorstársaiétól.

Tony a szöges ellentéte a másik főszereplőnek, harsány, laza, cseppet sem visszahúzódó, aki nem fél használni az öklét, ha a helyzet éppen úgy kívánja, és… egyfolytában eszik. A film kiapadhatatlannak tűnő humorforrása, ahogy Tony az ételt tömi magába, legyen szó akár egy hot dog evő versenyről, a kocsiban elfogyasztott szendvicsek soráról vagy egy egész, felvágatlan pizza szájba töméséről. Bár Mahershala Ali nyerte el az Oscart Doctor Shirley megformálásáért, Mortensen szinte minden pillanata aranyat ér. Tökéletesen hozza az olasz karaktert, nem csak kinézetben – jó néhány kilót magára szedett a szerepért −, hanem temperamentumban és akcentusban is (ha valaki esetleg arra vetemedne, hogy eredeti nyelven tekinti meg a filmet.)

A két főszereplő között a kémia remekül működik, miden percet élvezetes nézni, ahogy Tony és Shirley barátsága egyre jobban elmélyül a hosszú út során. Állítólag Viggo Mortensen ötlete volt az, hogy semmiféle felirat ne legyen az alkotás elején, hogy a nézők elfelejtsék, hogy valójában egy filmet néznek: és ez meg is valósul.

A film az HBO Go kínálatában érhető el.

Megtekintésre ajánlott.

Fritsi Péter


Hasonló cikkek