Mit nézel? Vakok harca: See

November elsejével az Apple is beszállt a streaming háborúba és elindította saját platformját Apple TV+ néven. A szolgáltatás nem működik másként, mint ahogy azt már a Netflix vagy az HBO Go esetében megtapasztalhattuk, azaz hűségidő nélkül, havonta fizethetünk elő rá (1890 Ft-ot ebben az esetben), cserébe pedig szabadon böngészhetünk a kínálatukból, természetesen reklám nélkül. Az Apple TV+ több saját gyártású sorozattal és egy családi természetfilmmel rajtolt, valamelyikből 3, másból akár 8 rész is elérhető jelenleg. Lehetőség van egy egyhetes, ingyenes próbaidőszakra, mielőtt a rendes előfizetés megkezdődne.

Az Apple tv + egyik ilyen új sorozata a See (magyar felirattal megtekinthető), mely egy olyan jövőben játszódik, ahol az emberiség nagy részét kiirtotta egy vírus és vele együtt elvesztették a látás képességét is. Azon kevesek, akik megmaradtak, kisebb nagyobb csoportokba, törzsekbe próbálnak meg túlélni, vadászni, építeni, mindezt természetesen teljesen vakon. A látás csupán mítoszként létezik közöttük, sőt, boszorkányságnak tekintik. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor egy olyan ikerpár születik, akik rendelkeznek a látás képességével.

A látvány első osztályú, az óriás plánok 4K-ban szemkápráztatóak. A csata jelenetek látványban szintúgy nem hagynak kivetni valót (logikában annál inkább), kellően brutálisak, fröcsög a vér, amikor csak lehet. A felépített világ érdekes, bár kár, hogy nem hagynak a nézőnek elég időt arra, hogy rendesen elmerüljön benne, csupán itt-ott kapunk egy-egy utalást arra, hogy mi és hogyan működik, de sokkal okosabbak ettől sem leszünk. A főszereplőt, Baba Voss-t alakító Jason Momoa kellően Khal Drogo-s, kemény harcos, tele sebhelyekkel, aki számtalanszor bizonyította már rátermettségét. De…

De a sorozat tele van logikai buktatókkal, melyek igazán képesek megkeseríteni az élményt. Például az első rész szinte azonnal egy csatajelenettel indul, ahol nincs igazán elmagyarázva, hogy harc közben hogyan különbözteti meg egymást a barát és az ellenség. (Talán szaglás?) Vagy Baba Voss honnan tudja, éppen merre kell és kire vetődnie, hogy megmentsen valakit, avagy hogy hajol egy ütés elől („látja” azt a hallással?)

A másik szarvas hiba a tájékozódás. A házak között kifeszített kötelek jelzik, hogy merre kell menni, de azon kívül, mégis honnan tudják a szereplők, éppen merre tartanak? Látszólag minden probléma nélkül indulnak meg a nagyvilágba, vagy éppen lovagolnak. Gondoltak például arra, hogy zárt községben egy idő után szükség van vérfrissítésre, ami ötletes. De egy addig ismeretlen, a külvilágtól elzárt helyről hogyan találják meg a fesztivált, ahol ez a vérfrissítés végbe megy; mert hogy pontosan ez történik, az egyik szereplő kijelenti, hogy ismer a közelben egy fesztivált, és már indulnak is.

De akkor megéri-e?

Egyrészt, az Apple szerencsére nem ezzel az egy sorozattal indította el az Apple TV+, másrészt a See attól még nem rossz, csak nem is lett kifejezetten jó. Egy látványorgia, de annál nem igazán több sajnos.

Harmadrészt: egy hétig ingyenes.

Megtekintésre ajánlott? Hát, ha éppen nincs más dolgod.

Fritsi Péter

 

 


Hasonló cikkek