Mitől lesz harmonikus a párkapcsolatunk?

A válasz elsősorban bennünk rejlik, hiszen kapcsolatunk minősége a benne részt vevők személyiségeinek összeadódásán múlik, annak a függvénye.

De ahhoz, hogy megállapítsuk, mit kell tenni egy kapcsolat harmóniája érdekében (mert ez bizony aktív cselekvést kíván!), először is azt kell látnunk, hogy mi okozhat problémát?

rossz kapcsolat

   Gondot okozhat párkapcsolatunkban:

  • az őszinteség hiánya (ami ugyan evidensnek tűnik, mégis egyre többször csorbát szenved az internet kitekeredett világában)
  • az odafigyelés hiánya (ha nem vagyunk tekintettel a másik igényeire)
  • az önbizalom hiánya, a negatív önkép (mert hatására felüti a fejét a féltékenység
  • anyagi vagy életszemléletbeli véleménykülönbségek, más életcél (ami visszavezet az őszinteséghez: ha már az elején önmagunkat adjuk, kiderül, ha a fontos kérdésekben nem illünk össze).

Sajnos sokan nem csupán partnerükkel nem őszinték, de saját magukkal sem: nincsenek tisztában az értékeikkel, a hibáikkal pedig félnek szembenézni, nincs szilárd elképzelésük arról, hogy mihez szeretnének kezdeni az életükkel, mit várnak el saját maguktól… vagy akár a partnerüktől.

Mire építkezik egy harmonikus, jó kapcsolat?

A test-lélek-szellem egysége egy párkapcsolat esetében is fontos, de kell még valami plusz mozgatórugó is hozzá… mégpedig az érzés, amit a másik kivált belőlünk, ami „zsigereinkből” fakad, másképpen fogalmazva: „a hormonok tánca”.

 

  1. pillér: Alapvető a testiségben is megnyilvánuló harmónia, a saját és a másik testének elfogadása – még ha ez idővel változik is. Ttisztában kell lennem azzal, hogy ha valakivel hosszú távú együttélésre rendezkedek be, előfordulhat, hogy időközben felpuhul az egykor feszes bőr, felugorhatnak a kilók és az idő vasfoga a hajunkat sem kíméli…
  2. pillér: Egy magasabb szint a lelkiség szintje: ez alatt érthetjük az őszinteség fontosságát, a toleranciát. Vagyis az egymás szokásainak kölcsönös tiszteletben tartása és elfogadása mellett az egyenlő mértékű alkalmazkodás is alapvető. A másikat hibáival és hiányosságaival együtt kell elfogadnom.
  3. pillér: A harmadik, még magasabb érzelmi intelligenciát feltételező szint a „szellem” szintje. Ebbe a hasonló értékrend fontossága (milyen elképzeléseink vannak az életről, a gyermekvállalásról, a pénzről, stb.) és az egymás segítése, inspirálása érhető bele.
  4. pillér: A nehezen megmagyarázható plusz erő, ami az egésznek a sava-borsát adja. Ha nem jó a másikkal az együtt lét, akkor lehetünk barátok – de teljes értékű társak nehezen. Valójában ez emelheti fel a kapcsolatot akár spirituális magasságokba.

Circa-1886-Restaurant-a-Top-100-Best-Wine-Restaurant

Ha már megtaláltuk az Igazit, becsüljük meg: ápolgassuk folyamatosan ezt a kincset és ne engedjük, hogy a mindennapokban elhalványuljon. A szeretetteljes háttér biztonságot ad, ami a munkánk és az élet bármilyen területén magabiztosabbá, erősebbé tehet bennünket.

 

Képek forrása:

http://www.thetimes.co.uk, http://i.huffpost.com,  http://www.charminginns.com

 

 


Hasonló cikkek