Mitől sikeres ennyire a Gyöngyhajú lány? – Kóbor János válaszolt

Vasárnap jelent meg egy ausztrál bank reklámja, és benne háttérzeneként az Omega nagy slágere, a Gyöngyhajú lány.

A Life is eventful – Westpac Brand TV Ad 2021 címmel a Youtube-ra felrakott reklám arról szól, hogy az élet mennyire jó és eseménydús, az a bizonyos bank pedig minden helyzetben segíteni tud. Az angol szövegű reklámfilm alatt a népszerű dal magyarul hallható.

Kóbor János interjút adott a Pannon Hírnöknek, és megpróbáltuk megfejteni, hogy miben rejlik a Gyöngyhajú lány rendkívüli sikere, évtizedeken át tartó népszerűsége:

– Ha tudnám erre a receptet, akkor csak ilyeneket csinálnék. Nem tudjuk. Van, amelyikről érezzük, hogy szeretni fogja a közönség, de például a Gyöngyhajú lány kis híján meg sem született. Egy dal hiányzott a 10000 lépés lemezünkről és morfondíroztunk: kellene még egy szép, lassú ballada. Bejött. – válaszolta Kóbor János Vona Ildikó kérdésére.

Kóbor János Omega PannonHírnök
Koncert közben az Omega (Fotó: MTI)

Zenéjét Presser Gábor, szövegét Adamis Anna írta, és az Omega 1969-ben megjelent 10000 lépés című második nagylemezén található. A dalokból 1970-ben TV-műsor is készült Tízezer lépés – Omega Show címmel, az album két hatalmas slágere, a Petróleumlámpa és a Gyöngyhajú lány pedig kislemez formájában is kiadásra került.

Számos alkalommal felhasználták már. Volt videojátékhoz, mozifilmhez készült trailer háttérzenéje, feldolgozta a Scorpions együttes is, és talán az egyik legismertebb eset Kanye West nevéhez fűződik, aki 2013-as New Slaves című számában 85 másodperces részletet használt fel a Gyöngyhajú lány eredeti felvételéből. Akkor ebből jogdíj-vita kerekedett, végül peren kívüli megállapodás született az amerikai rapper és Adamis Anna / Presser Gábor között.

A Gyöngyhajú lány felvétele, az Omega 50 Jubileumi Nagykoncertjéből itt tekinthető meg:

Kiemelt képünk: Stekovics Gáspár/Wikimedia (Facebookon), Vona Ildikó/Pannon Hírnök

Könnyűzenei Visszhangok | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek