Mivé válunk kapcsolataink hatására?

Régóta kutatják, hogy milyen hatással van az egyénre a környezet. Az is tény, hogy alapvetően társas lények vagyunk, ezért természetes igényünk a közösségi lét, a közösségben való létezés.

Közösségekbe járni fontos, legyen az társadalmi érdekcsoport, sportcsapat, szakkör,  egy bulizás miatt összejáró társaság, vagy – jobb híján – a munkahelyünkön élő emberek.

munka csapatok

De miért is olyan fontos bizonyos közösségekhez tartozni?

  1. Jó a lelkünknek

Többek között azért, mert a közösségek egyfajta erőt jelentenek: jó valahova tartozni: ahol az ember úgy érezheti: a közösség tagjai befogadják, elfogadják, megértésre találj közöttük, hasonszőrűek között van. Az ember szociális lény. Ezért is fontos a “mi-érzés”.

  1. Jó a testünknek

A társas kapcsolatok által elkerülhetjük a depressziót. Egyszerűen jó érzés szeretve lenni – vagy legalább azt érzékelni, hogy mások odafigyelnek ránk, meghallgatják a véleményünket, tehát értékes embernek tartanak bennünket. Immunrendszerünk is erősebb lesz attól, hogy folyton edzésben tartjuk – a másokkal való kontaktust ebből a szempontból is szemlélhetjük.

  1. Előrejutásunkat segítheti a világban

Nyilvánvaló tény, hogy azok az emberek, akik sok aktív ismeretséggel rendelkeznek, könnyebben találnak új munkahelyet, új párkapcsolatot, hamarabb juthatnak fontos információhoz az élet sok területével kapcsolatban. Tehát azt mondhatjuk, hogy nagyon is fontos fenntartani baráti kapcsolatainkat – hiszen jövőbeni boldogulásunk érdeke is ezt kívánja.

business-people23


Új közösségek kialakítása: lehet kényszer, de lehetőség is

Napjainkban a költözés mindennapos cselekedet – még akár külföldi viszonylatban is. Ez egyeseknek kényszer, mások a jobb körülmények vagy éppen kalandvágy miatt vágnak neki az ismeretlennek. Ha egyszerűen csak másik városrészbe költözünk, az is azt vonhatja maga után, hogy egyes kapcsolataink nehézkesebbé válnak, de meg is van a lehetőségünk, hogy új emberekkel találkozzunk és újabb gyümölcsöző vagy egyszerűen csak kellemes ismeretségeket kössünk.

Általában megpróbálunk megfelelni a közösségi szokásoknak, az úgynevezett “csoportnormának”. Ez pedig személyiségünkre is rányomhatja bélyegét: hatására megváltozhatnak a szokásaink, és akár mi magunk is. Ez lehet negatív, romboló hatású is – de ha tudatosak vagyunk, olyan csoporttal tartunk, amely építő hatással lesz ránk.

Kapcsolódó cikkek:

https://pannonhirnok.com/a-depresszio-megszuntetese-9-pontban/

https://pannonhirnok.com/depressziot-valthat-ki-a-stresszes-kornyezet/

 

Képek forrása:  http://media.preduzetnik.rs, http://ichas.ie

 


Hasonló cikkek