MNB monetáris politikai célú kamatcsere ügyletek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 50 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat a csütörtöki monetáris politikai célú kamatcsere tenderen (MIRS) – közölte a jegybank a honlapján. 

A közlemény szerint az 5 éves futamidőn 20 milliárd forint, a 10 éves futamidőn 30 milliárd forint volt a meghirdetett mennyiség, amelyre a bankok 56,5 milliárd, illetve 80 milliárd forint összegben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az 5 éves lejáraton 20 milliárd, a 10 éves lejáraton 30 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az öt- és tízéves MIRS-tenderen rendre 21, illetve 20 bank vett részt.

Az MNB a tendereken meghirdetett kamat meghatározásakor a monetáris politikai cél mellett figyelembe veszi a piaci folyamatokat is. A MIRS árazása az aktuális piaci jegyzésekhez képest történik, így a piaci árak változásával a tendereken meghirdetett kamatok a monetáris tanács által előre meghatározott keretek között módosulhatnak.

A jegybank közleményében emlékeztet: az MNB Monetáris Tanácsa 2017. november 21-én két nem konvencionális eszköz, a monetáris politikai célú kamatcsere-eszköz, illetve a jelzáloglevél-vásárlási program bevezetéséről döntött, melyek a monetáris politikai eszköztár szerves részei.

Az MNB feltétel nélküli, 5 és 10 éves futamidejű kamatcsere-eszközt vezetett be, amelynek 2018 első három negyedévi keretösszegét 900 milliárd forintban határozta meg a monetáris tanács június 19-i ülésén.

Az MNB a monetáris politikai célú kamatcsere eszközt programszerűen kívánja működtetni – közölték.

 


Hasonló cikkek