MNB Tanszék jön létre a Debreceni Egyetemen

Dékáni kinevezéseket adtak át, új tanszékek létrehozásáról, valamint új alapszakok létesítéséről és indításáról döntött a Debreceni Egyetem Szenátusa legutóbbi ülésén.

Szilvássy Zoltán, rektor beszámolójában kiemelte, hogy: “a Magyar Nemzeti Bankkal történő szoros együttműködés keretében hamarosan létrejön a Gazdaságtudományi Karon az MNB Tanszék, ami jelentős szerepet kap a régió gazdaságfejlesztésében“.

– Az egyetemet érintő regionális fejlesztési programokban különböző fejlesztési alapok jelennek meg, amelyek kitágítják a lehetőségeinket. Különösen annak ismeretében fontos ez, hogy a legtöbb közgazdász számít egy 2-3 év múlva bekövetkező recesszióra. Az intézmény és a régió szempontjából is jelentősége van, hogy milyen állapotban ér el minket az esetleges gazdasági visszaesés. A szokásos állami finanszírozás mellett ugyanis így már a különböző alapokra is számíthatunk, ráadásul a Magyar Nemzeti Bank és a Széchenyi Tőke Alap is preferálja a bizalmi vagyonkezelést. Emiatt az egyetemünk jogi és közgazdasági szempontból is úttörő szerepet vállalhat, persze nem a hagyományos alaptevékenységek terén, hanem az egyetem vállalkozási, vállalati környezetében – mutatott rá a rektor.

Az egyetemi vezető beszámolt a kancellárral a szolnoki gazdasági fórumon tett látogatásukról, ahol Szalay Ferenc polgármester kiemelte a Debreceni Egyetem szerepét a városi és megyei fejlesztésekben. A rektor szavai szerint az új terveket nagy érdeklődéssel fogadták a jelenlévő gazdasági szereplők, a fórum résztvevői a Debreceni Egyetemmel kapcsolatban kifejezetten érdeklődők voltak.

Az intézményi gazdasági kérdések kapcsán Bács Zoltán kancellár beszámolójában felidézte, hogy az egyetem néhány éve saját tulajdonú cégekkel látja el az üzemeltetési feladatok egy részét. Ez a folyamat jó eredményeket produkált az őrzés-védelem, a belső szállítás és a takarítás területén, a piacon elérhető áraknál jóval alacsonyabb összegért, így az egyetem számára gazdaságosan végzik el az egyetemi cégek a feladatot.

– A karbantartás-üzemeltetés vonatkozásában is elkezdjük ezt az átalakítást. Május elsejével a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházból 61 főt helyezünk át az UD Praktika nevű cégünkbe, ahol egy üzemeltetési-karbantartási üzletágat indítunk el – gondolva arra is, hogy idén több külső vállalkozóval kötött szerződés jár le, tehát nemcsak kiszervezés, hanem visszaszervezés is fog történni. A Debreceni Szakképzési Centrum frissen kinevezett kancellárjával megegyeztünk abban, hogy ez a cég a szakképzési rendszerben duális képzési helyként is megjelenik majd, így folyamatosan lesz kapacitásunk a kisebb javítási, felújítási munkák elvégzésére, ami jelentős megtakarítást és egyáltalán elérhető munkaerőt jelenthet majd az intézménynek – jelentette be Bács Zoltán.

Két karnak változott a működési rendje: az Általános Orvostudományi Karon létrejött az Orvosi Klinikai Farmakológiai Tanszék, a Bölcsészettudományi Karon pedig Alkalmazott Muzeológiai Tanulmányok Kihelyezett Tanszék alakult a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum közreműködésével.

A testület tagjai megszavazták a 2019. évi költségvetést is. Ennek kapcsán Bács Zoltán kancellár elmondta, hogy összességében egy kiegyensúlyozott büdzsé állt össze.

Forrás: dehir.hu


Hasonló cikkek