Modern Városok – Megújul a megyei könyvtár Tatabányán

Megkezdődhet a József Attila Megyei és Városi Könyvtár felújítása Tatabányán, a 2,6 milliárd forintos beruházás során kétszeresére bővül az olvasók által használható tér

– közölte a polgármesteri hivatal az MTI-vel.

A városháza tájékoztatása szerint a kormány a Modern városok program keretében támogatja az intézmény átalakítását. Az új épületet a tervek szerint 2020 nyarán adják át, az átmeneti időszakban a felnőtt és a gyermekkönyvtár egy-egy fiókkönyvtárban látogatható.

A felnőtt könyvtárban kétszintessé alakítják a jelenlegi olvasótermet. Az egy légterű helyiség felső szintjére kerül a helyismereti, a helytörténeti és a muzeális gyűjtemény, valamint egy kutatószoba és a megye könyvtárosainak képzését szolgáló oktatóterem.

Az üzemeltetésre, az állomány raktározására egy felfelé terjeszkedő, négyemeletes tornyot alakítanak ki a könyvtár vasútállomás felé eső oldalán. A raktárakban kétszázezer kötet fér el.

Az épületet 1964-ben emelték, azóta építészetileg elavult, infrastrukturális állapota leromlott, a jogszabályi feladatok ellátására alig alkalmas, és alapterület tekintetében sem felel meg a Könyvtári Intézet által ajánlott értékeknek.

A könyvtárat korábban fenntartó Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat 2002-ben kiírt egy építészeti tervpályázatot a könyvtár bővítésére, de a megvalósítás végül forrás hiányában akkor elmaradt.


Hasonló cikkek