Moholy-Nagy László 125, konténerkiállítás az Erzsébet téren

Takó Hajnalka

A 125 éve született médiaművész munkásságát megidéző installációval várja a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ az érdeklődőket. Az Erzsébet téren felállított ideiglenes kiállítás október 25-ig látogatható ingyenesen.

A már harmadik éve kiállítótérnek átalakított szállítmányozási konténer lehetőséget nyújt Moholy látásmódjának és életműveknek megismerésére, amelynek középpontjában a fény természetének kutatása állt.

A 20. század művészeti gondolkodásmódjának egyik legerőteljesebb formálója volt Moholy-Nagy László. Magyarországi tartózkodása során készült művei a Kassák által vitt aktivista mozgalom eszményeiben készültek. A Tanácsköztársaság bukása után külföldre emigrált, és igazán ez tette lehetővé művészetének kibontakozását. Egy ideig Bécsben Kassáknak segített a Ma folyóirat szerkesztésében és terjesztésében, majd 1923-ban Walter Gropius meghívására a weimari Bauhasban kezdett el tanítani. Itt a fémmegmunkáló műhelyt vezette, és önálló kísérletezéseiben igazán itt mélyedt el. A kommunikatív és jó pedagógia érzékkel rendelkező művész fellendítette a Bauhaus irányvonalát, innovatív és koherens szemléletmódjával. Az eleinte főként konstruktivista szerkesztettségű festészete, a fotó- film kísérletek, tipográfia majd a kinetikus szobrok irányába bővült. Moholy-t soha nem a valóság leképezése érdekelte, inkább a fény ábrázolásának, fény képzéseinek lehetőségeit kereste különböző médiumok mentén


Hasonló cikkek