Moholy-Nagy László művészetének korai szakaszából kapnak ízelítőt Rómában

A 100 évvel ezelőtt megnyílt Bauhaus a 20. század egyik meghatározó művészeti intézménye volt, ahol több magyar is megfordult, legyen az tanári vagy diák szerep. Legifjabb oktató, Moholy-Nagy László korai, kevésbé ismert korszakából származó alkotásaiból is nyílt kiállítás Rómában.

November 27-én kezd az a tárlat, amit Nagy T. Katalin rendezett, és ahol Moholy-Nagy néhány különleges, kései alkotása is szerepel. Többek közt a művész halála után rendezett emlékkiállításon is láttatott festmény, ami az Art News művészeti folyóirat címlapjára került 1947 júniusában.

A Rómában kiállított festmények és grafikák nagy része Magyarország legnagyobb magánkollekciójából, a debreceni Antal-Lusztig-gyűjteményből, néhány darab pedig más közgyűjteményekből, magánkollekciókból származik. A fotóanyag nagy része a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumból való, néhány darab magángyűjteményekből.

Moholy-Nagy László számos műfajban – festészet, szobrászat, sokszorosított grafika, fotográfia, film, tipográfia, tárgyalkotó design, kiállítási design – alkotott. Szeged és Budapest után Bécsen, Berlinen, Weimaron, Dessaun, Amszterdamon, Londonon keresztül jutott el Chicagóig, ahol korai haláláig, 1946-ig élt és dolgozott.

– írja a kultura.hu bejegyzése.

Önálló szekcióként állították még ki a Budapest Rómában – Magyar művészek az olasz fővárosban a két háború között című kiállítást, ahol mintegy negyven magyar festményt, szobrot és grafikát mutatnak be. Ezek az 1920-as és 1930-as években készültek Rómában, azóta is a római Galleria d’Arte Moderna tulajdonában vannak. Ezeket olyan ismert magyar művészek alkották, mint Csók István, Sidló Ferenc, Iványi Grünwald Béla, Aba Novák Vilmos, Molnár C. Pál vagy Réti István.

Moholy-Nagy László első olaszországi kiállítása 2020. március 15-ig nézhető meg.


Hasonló cikkek