Monspart Sarolta: ez a legnagyobb pozitív stresszbomba

Amiben bíztam, valósággá vált – mondta az MTI-nek Monspart Sarolta, aki hivatalosan is tagja lett a Nemzet Sportolói társaságnak.

A Magyar Közlönyben kedden jelent meg, hogy a kormány a sporttörvény alapján – megismerve és tudomásul véve a Nemzet Sportolóinak javaslatát – Monspart Sarolta tájékozódási futó részére a Nemzet Sportolója címet és az azzal járó életjáradékot adományozza.

“Bevallom, hivatalosan még nem tudom, mert nem értesítettek, hogy valóban a Nemzet Sportolója lettem. – mondta az MTI-nek szerdán Monspart Sarolta – Ám az gyanús volt, hogy amikor bekapcsoltam a telefonomat, vagy nyolc gratuláló sms volt rajta. Akkor már sejtettem, hogy amiben bíztam, valósággá vált, és semmi sem húzza keresztbe a Nemzet Sportolóinak döntését.”

A világbajnok tájfutóról tudni lehetett, hogy bár rengeteg díja, elismerése van, nagyon szeretett volna bekerülni a Nemzet Sportolói közé.

“Valóban sokféle kitüntetésem van, mindet szeretem és örültem nekik, mindegyik további célok elérésére ösztönzött. A Nemzet Sportolója címre azért vágytam különösen, mert így a nem olimpiai sportokat is képviseli valaki, ami az élsportolók egyenrangúságát jelzi” – indokolta, és hozzátette, hogy a Fa Nándor által 1993-ban alapított Megszállottak Klubjának sok más nem olimpikonnal, például Besenyei Péterrel együtt ő is tagja, de ez a kitüntetés mégis más.

A tájfutó-pályafutása után edzőként és szövetségi kapitányként is tevékenykedő, profi és amatőr futók számára edzéstervet összeállító, a mozgást állandóan népszerűsítő, ma az idősek sportolását az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatában (OGYIK) szervező, népszerű Saci kiemelte, érzi az emberek szeretetét, amit a rengeteg gratuláció is jelez.

“Rengeteg volt sporttársam és tanítványom keresett meg a Facebookon is, felsorolni lehetetlen az összes nevet” – mondta, majd mégis kiemelte Simon Dénes Európa-bajnoki hatodik helyezett maratonfutót, aki a legtöbbet segítő edzője volt, mivel nemcsak a tájfutó, de a maratoni felkészüléseit is ő irányította, valamint Miltényi Márta sportorvost, az atléták keretorvosát, aki élsportoló éveiben, majd a kullancscsípés utáni “sántalábúsága” évtizedeiben is sokat segített neki.

“Ez az elismerés a legnagyobb pozitív stresszbomba, a legjobb gyógyszer a gyógyulásomhoz, van erőm tovább küzdeni. A jó Isten segítségét kérem, hogy legyen még időm párszáz gyalogló klubot elindítani az országban az időseknek, remélem ősztől már majd lehet.” – összegzett Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója.

A 75 éves Monspart az első magyar világbajnok tájfutó, a magyar amatőr futóélet egyik legnagyobb alakja.

A Nemzet Sportolói exkluzív társaságban az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-i halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből.

A Nemzet Sportolói jelenleg: Balczó András, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Varga János, valamint a most bekerült Monspart Sarolta.

MTI

Nyitókép: hirado.hu, Monspart Sarolta, tájfutó világbajnok (Fotó: MTVA/ Zih Zsolt)


Hasonló cikkek