Moody’s: 2022-ben elérheti a járvány előtti teljesítményét a magyar gazdaság

Nem változtatott a magyar államadós-osztályzatokon a harmadik hitelminősítő.

A magyar gazdaság teljesítménye jövőre várhatóan ismét eléri a koronavírus-járvány előtti szintet, és ennek hatására már 2022-ben megkezdődhet a járvány hatásai miatt jelentősen felduzzadt államadósság-ráta fokozatos csökkenés – áll a Moody’s Investors Service pénteken Londonban ismertetett országjelentésében.

A nemzetközi hitelminősítő a 9 oldalas tanulmányban kifejtette: a „Baa3” szintű magyar államadós-osztályzatra általa érvényben tartott, felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátás azt tükrözi, hogy a magyar gazdaság a hasonló besorolású szuverén adósokkal összehasonlítva erőteljes teljesítményt mutatott, és a cég várakozása szerint ez a továbbiakban is így lesz.

Jóllehet az erőteljes gazdasági növekedés és az államadósság csökkenésének folyamat óhatatlanul megtorpant a koronavírus-válság miatt, a járvány azonban eddig csak korlátozott hatást gyakorolt az alapszintű magyar adósprofilra – áll a Moody’s értékelésében. A cég közölte: várakozása szerint az idei évtől újrakezdődik a költségvetési és adósságmutatók javulása, amely az elmúlt öt évet is jellemezte, és fenntarthatónak bizonyul a külső sérülékenység csökkenésének 2012 óta tartó folyamata.

A Moody’s Investors Service jelenlegi „Baa3” magyar államdós-besorolása a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s módszertanában “BBB mínusz”-nak felel meg.

A Fitch és az S&P két éve egy fokozattal a jelenleg is érvényes „BBB”-re javította a magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi „BBB mínusz”-ról, így a Moody’s a másik két hitelminősítőnél egy szinttel alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra. A Moody’s ugyanakkor tavaly szeptemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a magyar szuverén osztályzat kilátását. A Fitch Ratings magyar államadós-besorolásainak kilátása a két évvel ezelőtti osztályzatjavítás óta stabil.

A Standard & Poor’s tavaly februárban pozitívra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását. Alig két hónap múlva, tavaly áprilisban azonban soron kívül a korábbi stabilra módosította vissza a magyar osztályzati kilátást, mindenekelőtt a koronavírus-járvány gazdasági hatásaival indokolva a lépést. A Fitch és a Standard & Poor’s a múlt héten változatlan stabil kilátással megerősítette a magyar államadós-besorolásokat.

Pénteken ismertetett országjelentésében a Moody’s kiemelte: adatai szerint 2014 és 2019 között a magyar hazai össztermék éves átlagban 4,1 százalékkal nőtt reálértéken a 2007 és 2013 közötti időszak 0,3 százalékos éves átlagos visszaesése után.

A hitelminősítő közölte: becslése szerint a koronavírus-járvány miatt a magyar GDP-érték a tavalyi év egészében 5,1 százalékkal csökkenhetett. A Moody’s ugyanakkor azzal számol, hogy a magyar gazdaság teljesítménye az idén 3 százalékkal, 2022-ben 5,1 százalékkal növekszik. A másik két hitelminősítő ennél mélyebb tavalyi recesszióra, ugyanakkor gyorsabb kilábalásra számít a magyar gazdaságban.

A Standard & Poor’s a magyar adósosztályzat múlt heti megerősítési döntésének részletes elemzésében kiemelte: becslése szerint a magyar gazdaság teljesítménye tavaly a koronavírus-járvány okozta válság miatt 6,3 százalékkal csökkent reálértéken. A cég az idén azonban 4,6 százalékos magyar GDP-növekedést valószínűsít.

A Fitch Ratings becslése szerint a magyar hazai össztermék tavaly 6,2 százalékkal zuhant, az idén viszont 4,9 százalékkal, jövőre 5,5 százalékkal bővül.

Pénteki elemzésében a Moody’s közölte: becslése szerint a hazai össztermékhez mért magyar államadósság-ráta tavaly a koronavírus-járvány hatásai miatt 78,7 százalékra emelkedett, 13 százalékponttal magasabbra a 2019 végén mért szintnél. A cég szerint ez azt jelenti, hogy a GDP-arányos szuverén adóssághányad a 2012-es szintre került vissza.

A hitelminősítő hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a magyar gazdaság adósságtűrési jelzőszámai sokkal erősebbek, mint tíz évvel ezelőtt, és a finanszírozási költségek sokkal alacsonyabbak. A cég közölte: várakozása szerint a magyar GDP-érték 2022-ben újból eléri a koronavírus-járvány előtti szintet, és ebben a környezetben az adósságteher fokozatos csökkenése már jövőre elkezdődik.

A Moody’s előrejelzése szerint a magyar államadósság-ráta 2024-re a hazai össztermék 72 százaléka alá csökken.

 

Gazdaság | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek