Moody’s: az európai feltörekvő gazdaságok között a legnagyobb a stabil adósosztályzati kilátások aránya

A Moody’s Investors Service által államadós-osztályzattal ellátott feltörekvő piaci gazdaságok közül Európában a legmagasabb a stabil osztályzati kilátások aránya

– közölte kedden Londonban ismertetett globális összegzésében a nemzetközi hitelminősítő.

A Moody’s által stabil kilátással nyilvántartott feltörekvő gazdaságok között van Magyarország is. A magyar szuverén adósosztályzatra azonban a másik két globális piacvezető hitelminősítő, a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben.

A Moody’s a globális feltörekvő térségről összeállított keddi helyzetértékelésében – amely a cég által ezután rendszeresen megjelentetni kívánt hasonló szakosított áttekintések közül az első – hangsúlyozza, hogy világszerte 101 feltörekvő gazdaságot tart nyilván államadós-osztályzattal. Ezek közül 75-re stabil, 19-re negatív, hatra pozitív kilátás érvényes, egy besorolás felülvizsgálat alatt áll.

A hitelminősítő a kimutatás szerint az európai feltörekvő gazdaságok 80 százalékára stabil kilátást tart érvényben; ez a legmagasabb arány a globális feltörekvő térségen belül.

A negatív – vagyis leminősítés lehetőségére utaló – kilátások aránya az egyetlen régióként kezelt afrikai és közel-keleti térségben a legmagasabb, 29 százalékos – áll a Moody’s átfogó tanulmányában.

A Moody’s összesítéséből kiderül az is, hogy a cég által besorolással ellátott 101 feltörekvő térségi államadós 68 százaléka – 69 ország – a nem befektetési ajánlású szuverén osztályzati kategóriában van, és csak 32 feltörekvő gazdaság, vagyis a teljes mezőny mintegy 32 százaléka szerepel a befektetésre ajánlott sávban.

A befektetési ajánlású csoportban van Magyarország is, amelyre a Moody’s “Baa3” szintű államadós-besorolást tart érvényben.

Ez azonos a másik két globális hitelminősítő “BBB mínusz” magyar szuverén osztályzatával.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő mindegyike 2016 óta tartja nyilván a befektetésre ajánlott sávban Magyarországot.

A Standard & Poor’s és a Fitch Ratings egyaránt tavaly javította pozitívra a magyar szuverén adósosztályzat kilátását, de az S&P és a Fitch az idén már nem vizsgálja a magyar államadós-besorolást.

A Moody’s, amely a három nagy közül egyedüliként nem pozitív, hanem stabil kilátást tart érvényben a magyar osztályzatra, november 23-án vizsgálja Magyarországot. A magyar államadós-besorolás idei hitelminősítői felülvizsgálati sorozata ezzel be is fejeződik.

A Moody’s a Londonban ismertetett keddi összegzésben kimutatta, hogy a globális feltörekvő térség gazdaságai, vállalatai, pénzügyi intézményei és egyéb kibocsátói az elmúlt öt évben összesen 2600 milliárd dollár értékben jelentek meg új eurokötvény-ajánlatokkal a nemzetközi adósságpiacokon.

Az idei év elejétől augusztus 21-éig terjedő időszakra ebből 350 milliárd dollár új eurokötvény-kibocsátás jutott; ennek 33 százalékát Kína, 20 százalékát az európai feltörekvő térség gazdaságai vitték a piacra.

A Moody’s adatai szerint az európai feltörekvő régió új eurokötvény-kínálatának 47 százalékát oroszországi kibocsátók értékesítették.


Hasonló cikkek