Mórahalom, a gyógyvizek városa

Csongrád-Csanád megye egyik legkedveltebb fürdővárosa, Mórahalom, új gyógyvízkúttal gazdagodott. Így már öt gyógyvizes lelőhely található a településen. Ezzel országos szinten harmadik helyen állnak, a gyógyhatású kutak számát tekintve 

A K43-as kút vízének gyógyhatását már igazolták is, így a lelőhely hivatalosan gyógyvíznyerő hellyé vált. Ez a pozitív változás nagy hatással lesz a későbbiekben a város idegenforgalmára, gazdaságára, és természetesen mindenek előtt a gyógyulni érkezőket szolgálja. Hiszen köztudott, hogy a gyógyvizek számos beteg embert a gyógyulás irányába segítettek már. A moranettv.hu részletesen is a város kúttörténetéről. Többek között ezt írja:

A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő legelső termálkútja a Pannon őstenger üledékrétegeiből nyeri alkáli-hidrogénkarbonátos vizét. A 39,5 °C-os, ásványi anyagokban gazdag, jódos jellegű víz 1999-ben kapta meg hivatalosan a gyógyvíz minősítést, ám előtte is betegek ezreinek segített a gyógyulásban. Fürdőkúrában kopásos és gyulladásos ízületi, illetve gerincbetegségek, izomreuma valamint nőgyógyászati megbetegedések kezelésére szolgál. A termálkút gyógyvízzé nyilvánítása során végzett klinikai vizsgálat statisztikailag igazolta a fürdő vizének kifejezett gyógyhatását a térd-, és vállízületi megbetegedésekben.

Mórahalom nem csak a megyében, de a régióban és az egész országban méltán híres kútjairól, gyógyvizéről és egészségügyi ellátásáról, szolgáltatásairól. Az újonnan minősített gyógyvíz-kutat is a betegek szolgálatába szeretnék majd állítani. Hamarosan meg is kezdik a víz felhasználását, természetesen elsőként a gyógyfürdőben. De a hírek szerint az önkormányzatnak más tervei is vannak a kúttal.

Farkas Cs. Tekla


Hasonló cikkek