Mórahalom szállást biztosít messziről jött diákjainak

Kollégiumi bővítést és szállót is tervez a település.

Ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor nem is bővítésre, hanem új intézmény kialakítására pályázott a város és a tervezésre húszmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

Minderre azért van szükség, mert a Szegedi Szakképzési Centrum  Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolája, illetve annak kollégiuma már kinőtte jelenlegi kapacitását. Ugyanis az intézménybe évről évre egyre több, főként vidéki diák jelentkezik. Ami azt jelenti, hogy az elhelyezésüket korszerűen meg kell oldani a tanév kezdetétől a legvégéig, gyakran beleértve a hétvégéket is, hiszen sokan nem járnak minden héten haza.

Azért, hogy biztosítani tudja a diákok lakhatását, Mórahalom városa egy 150 férőhelyes kollégium megépítését tervezi. Az épület minden igényt kielégít majd, amire a tanulóknak szüksége van. A tervek készen vannak, már kivitelezőt keresnek.

A négyszintes, végleges kollégiumi épület beépítési alapterülete összesen 3130 négyzetméter lesz. A feltételes közbeszerzési eljárás a kivitelezésre és az eszközlista összeállítása már megtörtént –  számolt be a hírről a Móra-Net Televízió.

A kollégium fontos szerepet játszik a fiatalok életében, mintegy második otthonként szolgál, és biztosítja a hátteret a megfelelő oktatáshoz is. Jelenleg ideiglenes kollégiumokban szállásolják el a diákokat. De ez is a település területén található, így nem okoz problémát  az iskola elérése.

Ha minden a tervek szerint halad, és a koronavírus sem akadályozza a munkálatokat, valamint megfelelő ütemben tudják kivitelezni a legfontosabb lépéseket, akkor az épület még idén elkészülhet.

S, ha ez a nagyrészt középiskolás diákoknak fenntartott szálláshely nem volna elég innovatív és monumentális ahhoz, hogy a fiatalság érdekeit és igényeit szolgálja, beszámolunk még egy tervről. Mórahalom konzorciumban a Szerbiában található Nagybecskerekkel, mely város a Vajdaság közép-bánsági körzetének székhelye, egy diákszálló megépítését is naptárra tűzte. Erre száztízmillió forintos támogatást kaptak, ami egy ugyancsak modern épület kivitelezését teszi lehetővé. Ezt főiskolás cserediákok használhatják majd. Az intézmény 17 fő befogadására lesz képes. Tavaly a tervezési munkák zajlottak le, és ha minden jól megy, akkor 2021 októberében felépül a szálló.

E két intézmény keretein belül, tehát mindent meg tudnak majd tenni a városban azért, hogy a messziről érkező, akár határon túl élő diákok számára se legyen akadálya a tanulásnak, továbbképzésnek, fejlődésnek. Hiszen előrelépési lehetőséghez és az életben való boldoguláshoz mindenkinek joga van.

Farkas Cs. Tekla

 

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek