Moratórium a banki hitelek és kamatok törlesztésére

Minden vállalkozás és magánszemély számára, kérésre elhalasztják a banki hitelek és kamatok kifizetésének határidejét 2020 végéig – erről döntött kedden a román szenátus plénuma.

Az RMDSZ javaslatára nemcsak a kis- és középvállalkozásokat, hanem minden céget és magánszemélyt érint az intézkedés. A moratóriumot kérvényezni kell.

„Most az emberek egészsége és biztonsága a legfontosabb, de azon is dolgozunk, hogy a járvány után az ország gazdasága minél hamarabb helyreálljon. Az RMDSZ konkrét intézkedéseket javasolt a kormánynak a járvány okozta gazdasági helyzet enyhítésére, ennek értelmében született egy már érvényben lévő kormányrendelet, amely előírja a hitelek törlesztésének elodázását” – emelte ki Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Tánczos Barna, a Szövetség szenátora, a felsőház költségvetési bizottságának tagja elmondta: kedden a parlamentben harcoltak azért, hogy a moratóriumra vonatkozó jogszabály legjobb formája kerüljön elfogadásra és lépjen érvénybe. A Szövetség által megfogalmazott és a bizottság által felvállalt módosítások értelmében a moratórium idejére nem számolhatnak fel kamatot a bankok. A tervezet eredetileg szeptember végéig adott volna haladékot, amit az RMDSZ javaslatára év végéig kitoltak, így a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak esélyük lesz a szükségállapot okozta válsághelyzetből kilábalni – hangsúlyozta az RMDSZ szakpolitikusa.

Tánczos Barna elmondta: „a tervezet eredetileg csak a kis- és középvállalkozásokra vonatkozott volna, a Szövetség javaslatára az előírások mindenkire vonatkoznak.”

A tervezetről a képviselőháznak is döntenie kell, ezt követően léphet érvénybe.

Forrás: KMS
Nyitókép: illusztráció


Hasonló cikkek