Morawiecki: egyetértés van a V4-ben az uniós szankciókat illetően

A visegrádi csoportban (V4) teljes egyetértés van az uniós szankciókat illetően, Magyarország nem akadályozza az ukrajnai háborúval kapcsolatos nyolcadik szankciócsomagot – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

 

Magyarország miniszterelnöke nem akadályozza a nyolcadik szankciós csomagot

 

Pénteki lengyel médiajelentések szerint Morawieckitől az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki prágai találkozóját követő sajtókonferencián megkérdezték, hogy találkozott-e a csúcs során Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, illetve beszéltek-e az Oroszországgal szembeni szankciókról.

A lengyel miniszterelnök megerősítette: találkozott Orbán Viktorral, és beszéltek a szankciókról is. “Ezúttal is jó információt oszthatok meg önökkel, mégpedig azt, hogy Magyarország miniszterelnöke nem akadályozza a nyolcadik szankciós csomagot” – jelentette ki Morawiecki.

 

“Teljes egyetértésben vagyunk az egész visegrádi csoport keretében”

 

Hozzátette: ismét csak “hamis állításnak és mítosznak bizonyult az, amit egyes lengyelországi kommentátorok hátráltatásnak, akadályozásnak akarnak beállítani”. Hangsúlyozta: “Teljes egyetértésben vagyunk az egész visegrádi csoport keretében”.

A tagállamok kormányfőit vagy elnökeit tömörítő Európai Tanács csütörtökön új, további gazdasági korlátozásokat tartalmazó, valamint az egyéni szankciók alá vett orosz állampolgárok listáját bővítő csomagot fogadott el Oroszországgal szemben, válaszul a kelet-ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon megye illegális annektálására.

 

Orbán Viktor a lengyel miniszterelnökkel tárgyalt

 

Számos kétoldalú tárgyalást is folytatott Orbán Viktor miniszterelnök Prágában, az európai uniós csúcstalálkozó helyszínén – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár csütörtök este.

A kormányfő külön egyeztetett Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, erről a találkozóról a közösségi oldalán is megosztott egy fényképet, amihez azt írta: “Van, ami örök. Folytatjuk!”

Orbán Viktor tárgyalt Milos Zeman cseh köztársasági elnökkel, majd Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel is – mondta a sajtófőnök.

Forrás: MTI.

Nyitókép: Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki tárgyalása Prágában. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kétoldalú megbeszélést folytat Prágában, az európai uniós csúcstalálkozó helyszínén 2022. október 6-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek