Most Moszkva jön: Lukasenka-elleni merényletről terelik el a figyelmet?

Oroszország határozott tiltakozását fejezi a cseh kormánynak 18 diplomatájának kiutasítása miatt, és válaszlépéseket helyez kilátásba a „provokáció” miatt – közölte vasárnap az orosz külügyminisztérium.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Rosszija 1 televíziónak vasárnap nyilatkozva a kiutasítás időzítését azzal indokolta, hogy nyugati részről így próbálták meg a fehérorosz elnök ellen készülő, leleplezett „puccskísérletről” szóló híreket elfedni. A cseh külpolitikát „önállótlannak”, a retorziót pedig „karikatúraszerűnek” minősítette.

Minszkben és Moszkvában szombaton jelentették be, hogy az orosz fővárosban őrizetbe vett, az amerikai és a lengyel szakszolgálatokkal kapcsolatban álló Aljakszandr Feduta politológus és Jurij Zenkovics ügyvéd elnökgyilkosságot és puccsot készített elő Fehéroroszországban, a „színes forradalmak” forgatókönyve alapján.

A 18 orosz diplomata Csehországból való kiutasítását ugyanezen a napon jelentetették be. A moszkvai diplomáciai tárca vasárnap „példátlannak minősítette”, hogy Prága „nem bizonyított és kitalált ürüggyel” ilyen döntést hozott. Emlékeztetett arra, hogy a vrtebicei hadianyagraktárban 2014-ben bekövetkezett két robbanásért a cseh kormány korábban az objektumot birtokló céget tette felelőssé.

Moszkva a kiutasítást „ellenséges lépésnek” és az utóbbi évek oroszellenes cseh akciói folytatásának minősítette. A külügyminisztérium az intézkedésben „amerikai nyomot” vélt felfedezni, és hangot adott álláspontjának, miszerint a cseh hatóságok a nemrégiben kihirdetett amerikai szankciók nyomán Washington „kedvében akartak járni”, és intézkedéseikkel „még túl is szárnyalták tengerentúli gazdáikat”.

Világ tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek